Aktuális

Szaharai homok lepi be az országot – viharos szélre, jégesőre, hőségre kell számítani

A délről érkező melegfront és az azzal együtt járó viharos szél szaharai homokkal lepi be az országot. Az Országos Meteorológiai Intézet máris kiadta figyelmeztető jelzését, délután heves zivatarokra, jégesőre is számítani kell. És aztán jön a hőség is.

Már pénteken reggel sokan látták a légköri homályt, amelyet az Afrikából hazánkba érkezett homok okozott. Délutánra ugyanakkor viharos szél lepi el az országot a szaharai homokkal együtt.

A viharos délnyugati szél pénteken napközben erős lesz, főként az ország északi felén helyenként viharossá fokozódik, estétől valamelyest mérséklődik a légmozgás.

A viharos szél kíséretében több helyen intenzív zivatarok alakulnak ki, amelyek ráadásul meglehetős gyorsasággal vonulnak délnyugatról az ország északkeleti irányába. A heves zivatarokhoz viharos szél, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső is társulhat. Minderre a legnagyobb eséllyel a Tiszántúlon élőknek kell számítaniuk.

Sajnos helyenként az orkán erejű szél sebessége a 100-110 km/h-t is meghaladhatja, és a több centi átmérőjű jég is előfordulhat. Este még a keleti–északkeleti határvidéken fordulhat elő zivatar.

Pénteken az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot. A nappali legmagasabb hőmérséklet 34 fok fölé emelkedhet. Szombatra valamelyes megnyugszik az időjárás, a szél és a nappali felmelegedés is mérséklődik – adta ki a MET.

Az afrikai homok homályt okozott - Időkép
Az afrikai homok homályt okozott már reggel – Időkép

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top