Aktuális

Ezért gyorsabb a szomszéd tévéje, mint a tiéd

Jelfeldolgozási és a jelátviteli késleltetés miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban. Előfordulhat, hogy az egyik készüléken néhány másodperccel előbb látható egy gól, mint a másikon.

Észrevetted már, hogy néha csúszik az élő adás közvetítése? A jelenséget a jelfeldolgozási és az átviteli késleltetés okozhatja. A különféle digitális jelfeldolgozó egységek más-más idő alatt dolgozzák fel a jeleket. Különösen a digitális, nagy képernyős tévékre igaz, főleg akkor, ha analóg jelből kell a digitális képet előállítaniuk. De az élő adásban késleltetést okozhat az átviteli közeg – koaxkábel, üvegszál, fizikai érpár – fajtája és minősége is.

Ha valaki műholdról vagy a digitális földfelszíni hálózatról veszi a műsort, akkor csak a használt eszköz, a digitális televízió vagy a set-top-box tulajdonságaitól függ, hogy az milyen gyorsan tudja képpé és hanggá alakítani az a jelet. Késleltetést jelent, ha a SCART csatlakozót használjuk. Ilyenkor ugyanis digitális-analóg átalakítás zajlik. A késés a központi jelhez képest legfeljebb néhány másodperc lehet, több tíz másodperc nem képzelhető el.

Ezért csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top