Aktuális

Életvezetési tanácsok szingliknek 1936-ból

Az egyedüllét szépségét nem mindig könnyű megtalálni, ez tény. Viszont az is igaz, hogy egy kis odafigyeléssel nagyon is élvezetessé tehető a szinglilét. Hoztunk most kilenc jó tanácsot, amit minden szinglinek érdemes szem előtt tartania, hogy teljesnek érezze az életét.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon tíz háztartásból három egyszemélyes. Vagyis tíz emberből három egyedül kell hogy megtalálja a helyét a világban, egyedül kell elsajátítania azt a mentalitást, tevékenységet és meglelnie azokat a dolgokat, melyek segítenek neki, hogy egyedül is jól érezze magát a bőrében, és ne adja meg magát a magány keserűségének.

A most következő tanácsok Marjorie Hillistől származnak, aki a harmincas években volt a Vogue szerkesztője. Hillis írt egy könyvet a témáról Élj egyedül, és élvezd – útmutató egyedülálló nőknek címmel. Hiába telt el 80 év a könyv megjelenése óta, a benne foglalt gondolatok fikarcnyit sem vesztettek aktualitásukból.

1. Gondoskodj magadról

A szinglilét egyik nagy előnye, hogy nem kell másokhoz alkalmazkodnod, azt csinálsz és akkor, amit, amikor szeretnél. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan széteshetsz, úgysem látja senki, hogy kócosan, kinyúlt melegítőben rohangálsz otthon nap mint nap. Légy igényes magaddal szemben és felkészült a problémakezelésre. Legyen szerszámos készleted például, hogy beverhess egy szöget a falba, ha éppen szükség van rá. És vegyél egy létrát, hogy ki tudd cserélni a kiégett villanykörtét, mert senki nem csinálja meg helyetted. Ha állandóan arra vársz, hogy “majd segít valaki megcsinálni”, attól csak gyengének és kiszolgáltatottnak fogod érezni magad.

2. Ne félj attól, hogy lemaradsz valamiről

Bár Hillis korában a közösségi médiának még híre-hamva sem volt, az érzést azonban, hogy “jaj, ha nem figyelek oda, kimaradok valamiből” már akkor is ismerték. Pedig butaság állandóan emiatt szorongani. Ne aggódj, ha Jucika nem hívott meg a szülinapi bulijára, vagy ha Katika hetek óta rád se nyitotta az ajtót. Lehet, hogy csak nem ért rá, és egyáltalán nem biztos, hogy a partyn meg jól érezted volna magad.

3. Építs kiterjedt szociális hálót

De ha már a buliknál tartunk: az, hogy egyre nem mész el, mert éppen nincs kedved, nem jelenti, hogy az összes meghívást le kell mondanod. Sőt. Fontos, hogy legyen egy néhány fős baráti köröd, akikkel időről időre összejársz és akikhez bármikor fordulhatsz örömöddel, bánatoddal. Ennek hiányában könnyen elszigetelődsz, és hidd el, a magány nagyon nem jelenti ugyanazt, mint a tartalmas egyedüllét.

4. Hívd meg magadhoz a barátaidat…

Szóval hívd meg magadhoz a barátaidat teázni, filmet nézni, pletykálkodni. Menj piacozni anyukáddal, barátkozz a szomszédaiddal, vagy amihez éppen kedved van. Lényeg, hogy maradj kapcsolatban.

5. …akkor is, ha az otthonod nem egy palota

Túl kicsi a lakásod, ezért nem szívesen hívsz meg senkit? Pedig hidd el, két-három teát szürcsölő ember egészen kis helyen elfér. Egyébként minél szerényebb körülmények között élsz rendezett életet, annál nagyobb tiszteletet érdemelsz, szóval bontsd le szépen a saját magad által felállított korlátaidat.

6. Legyen hobbid

Ha azt mondod, nincs hobbid, az azt jelenti, hogy még nem találtad meg a neked való tevékenységet. “Politizálj, gyűjts bélyeget vagy éppen rendezz jótékonysági vásárokat, csak az isten szerelmére, kezdj már magaddal valamit!” – tanácsolja Hillis, és milyen igaza van. Mindenkinek kell valami elfoglaltság, ami által megtapasztalhatja a teljes feloldódás, a flow, a maga öröméért való tevékenykedés örömét. Annyi pluszt ad egy hobbi, hogy az csoda. És ha valamilyen társas tevékenységbe szeretsz bele, még a szociális hálódat is építheted, új barátokra is szert tehetsz – lásd: hármas pont.

7. Turbózd fel az ágyadat

Hillis nagy híve volt a szeresd magadat elvnek. Bátorította a nőket, hogy hordjanak divatos ruhákat, vegyenek maguknak friss virágot, díszítsék az otthonukat jópofa kiegészítőkkel. Félreértés ne essék, nem kell mindig a legdrágább üzletekben vásárolni. Aki járt már turkálóban vagy bolhapiacon, az pontosan tudja, hogy fillérekért lehet valóságos kincsekre akadni. Szóval az otthonra visszatérve: nyilvánvalóan a kuckód egyik központi része az ágyad – akkor is, ha történetesen egyedül múlatod az időt benne. Vegyél magadnak szép hálóinget, pongyolát, és gondoskodj róla, hogy a fekhelyed egy kényelmes sziget legyen, ahol kéznél van a kedvenc könyved, újságod, vagy akár a naplód – a lényeg, hogy azok a tárgyak, amelyek segítenek neked kikapcsolódni egy esős vasárnap délelőtt. 

8. Gondolj bele, mások mennyit szívnak

Vannak napok, amikor minden igyekezeted ellenére mégis nyomasztani kezd az egyedüllét. És ne legyünk álszentek, egyedül élni azt is jelenti, hogy egyedül kell fizetned a számláidat, nincs kivel megosztani a vacsorádat, ami hosszú távon hervasztó tud lenni. Amikor borúsan látod a világot emiatt, gondolj egy kicsit azokra a dolgokra, amiket a szingliségednek köszönhetően nem kell megtenned. Nyugodtan olvashatsz például éjjel kettőig ha akarsz, nem kell lekapcsolnod a lámpát, hiszen nem zavarsz vele senkit. Igazából reggeltől estig azt csinálsz, amit csak szeretnél, és ez a szabadság mámorító is tud lenni.

9. Figyelj oda a táplálkozásodra

Közhelynek tűnik, de lássuk be, az egyszemélyes háztartás egyfelől költséges műfaj, és a konyhai kiadásokon lehet a legtöbbet spórolni. Másfelől pedig hajlamos az ember magával szemben kevésbé igényes lenni gasztronómia tekintetében, mint ha másnak kellene valami finomságot készítenie. Pedig ez rossz taktika, több okból is. Egyrészt az egészséged fogja bánni előbb-utóbb, ha csak gyorskaján élsz, vagy túl egyoldalúan táplálkozol. Másrészt az evés örömforrás. A színek, a változatos ízek, az illatok adják meg a lényegét. Ne foszd meg magad ettől az örömtől csak azért, mert éppenséggel egyedül élsz. Kutass fel új recepteket, kóstolj meg olyan dolgokat, amiket korábban még nem. Garantáltan gyorsan rá fogsz érezni a dolog szépségére.

via

Olvass még a szingliségről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top