Aktuális

Verte a feleségét és állandóan emberölésről beszélt – ilyen ember volt az orlandói lövöldöző

Ismert volt homofób nézeteiről, rendszeresen verte a felségét, és egy kollégája többször is panaszkodott a biztonsági cégnek, ahol együtt dolgoztak, hogy a férfi veszélyes, mivel képtelen féken tartani agresszív késztetéseit.

Omar Mateen a hétvégén az Egyesült Államok történetének legvéresebb mészárlását követte el az orlandói Pulse nevű melegbárban: 50 embert ölt meg, 53-at pedig megsebesített. A tragédia nem volt előzmények nélkül: Mateennak korábban volt már dolga a rendőrséggel is, az FBI két alkalommal is kihallgatta, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett.

Daniel Gilroy, a merénylő egy volt kollégája egy vasárnapi interjúban elmondta: a biztonsági cégnél, ahol együtt dolgoztak, ő többször is panaszkodott, mivel Mateen képtelen volt féken tartani dühét.

“Hangos volt és közönséges, rendszeresen tett gyalázkodó megjegyzéseket faji és etnikai alapon. Állandóan emberölésről beszélt, forrtak benne az indulatok. Minden idegesítette, állandóan remegett. Tiszta őrült volt” – fogalmazott a volt munkatárs a New York Times beszámolója szerint.

Az egykor rendőrként dolgozó férfi hozzátette azt is, lelkiismeret-furdalása van a történtek miatt: “Egy kicsit bűnösnek érzem magam, amiért nem harcoltam keményebben ellene. Ha megtettem volna, az az ötven ember talán ma is élne. Nem lepődtem meg, amikor hallottam, mi történt. Sejtettem, hogy ez lesz” – mondta az interjóban Daniel Gilroy.

Családtagjai is régóta szenvedtek Omar Mateen erőszakos természetétől. Volt felesége a Washington Postnak elmondta, Mateen rendszeresen verte őt, olyan apróságokért például, hogy nem készült el a mosással, mire a férje hazaért. Rövid életű házasságuknak úgy lett vége, hogy a nőt a szülei mentették ki Mateentől, miután megtudták, hogy rendszeresen bántalmazza lányukat. A nő elmondta, a mészárlásról szüleitől értesült, akik az éjszaka közepén ébresztették fel, s mondták el neki a hírt, hogy volt férje mit követett el. Az asszonyt sokkolták a történtek, azt mondta, mélységesen együtt érez az áldozatok hozzátartozóival.

A tömegmészárlás után megszólalt Omar Mateen apja is. A férfi az NBC-nek azt mondta, tudott fia homofób nézeteiről. Elmesélt egy korábbi esetet is, amikor Omar teljesen kivetkőzött magából pusztán azért, mert meglátott egy meleg párt csókolózni az utcán.

Az egyelőre rejtély, hogy Omar Mateen hogyan lehetett szabadlábon, és főleg miképp dolgozhatott fegyveres biztonsági őrként annak ellenére, hogy már 2013-ban és 2014-ben is az FBI látókörébe került.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top