Aktuális

Szenzációs régészeti felfedezés Győrben – királyi sírhoz hasonlót találtak

Ha láttad a Trója című filmet, mindent megértesz. Ha olvastál, tanultál az ókori történelemről, az persze még jobb...

Olyan halomsírt tártak fel a régészek Győrben, ahová úgy temették el a halottat, mint ahogyan Hektor trójai királyfi is megkapta a végső tisztességet. A Krisztus utáni első századból való a sír. Dr. Kiss Péter ásatásvezető régész a Kisalföldnek elmondta: hatalmas, 37–38 méter széles halomsírra bukkantak, amelynek mérete legalább két-háromszorosa a korban jellemzőnek. A szakemberek a leletek alapján rekonstruálni tudták, hogyan történt a gyászszertartás.

A szertartás megegyezik azzal, ahogyan Homérosz az Iliász című művében Hektor temetését leírja, azzal a különbséggel, hogy a trójai királyfi földi maradványait aranyládába tették. A régész biztos abban, hogy az arrabonai halomsírban végső nyugalomba helyezett illető nemcsak magas rangú, gazdag, hanem művelt előkelő is lehetett. A sírkertet mintegy 300 évig, a IV. századig használták.

Ja igen, ha leragadtál a Trója című filmnél, ne feledd, az egyáltalán nem hiteles, ugyanis sok a ferdítés benne. Ha jól emlékszünk, Hektor sorsát viszonylag valósághűen mutatják be.

Szenzációs régészeti felfedezés Győrben - királyi sírhoz hasonlót találtak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top