Aktuális

Nyári munka: ezeket feltétlenül tudnod kell, ha nem akarsz bonyodalmat

Kinek mi jut eszébe a szünidőről? Hawaii, DJ, napsütés? Igen, ez jól hangzik, nem kérdés. De azokról a fiatalokról sem feledkezhetünk el, akik dolgoznak nyaranta.

16 éves koruktól vállalhatnak munkát a diákok, de szülői engedéllyel. Szünidőben viszont már a 15 éves tanulók is dolgozhatnak. Csak azok, akik általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Azt vajon mindenki tudja, hogy dolgozó gyerek is felnőttnek számít, ha foglalkoztatják? Ha a tanulók nem diákmunka szövetségen keresztül vállalnak munkát, ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint más munkavállalókra. A Szabolcshír arról is ír, hogy a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon.

Nyári munka: ezeket feltétlenül tudnod kell, ha nem akarsz bonyodalmat

Ha valaki szeretne biztosra menni, a megállapodás előtt érdemes a leendő munkáltatót a NAV honlapján ellenőrizni. Adóköteles a diákmunkával szerzett jövedelem is. Az SZJA mértéke 15 százalék, azt a diák bruttó béréből előlegként le is vonja a foglalkoztató. A munkáltatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania. Ez azért is fontos, hogy mert arra szükség lesz a NAV által készített adóbevalláshoz.

Ha ezekre figyelsz, egy dolog marad csak, miután megkapod az első fizetésed. Az, hogy így örülj:

Nyári munka: ezeket feltétlenül tudnod kell, ha nem akarsz bonyodalmat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top