Aktuális

Sztrájkra készülnek az önkormányzatoknál

Kétórás munkabeszüntetésre készülnek a közszolgálati dolgozók június 22-én az önkormányzatok egy részénél, de hogy pontosan hol, azt még nem árulták el.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy az önkormányzati tisztviselők számára a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést. Éppen ezért június 22-én 8 és 10 óra között munkabeszüntetést tartanak, melyhez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke jelentős és súlyos lépésnek nevezte a munkabeszüntetést, elsősorban azért, mert korlátozott sztrájkjoggal rendelkeznek. Sztrájk csak ott szervezhető, ahol van működő szakszervezeti alapszervezet, és megvan az 50 százalékos támogatottság is. Ahol ezt nem sikerült elérni, illetve ahol szakszervezet hiányában nincs lehetőség a sztrájkra, ott arra kérik a velük szolidaritást vállalókat, hogy viseljenek kék szalagot a sztrájk idejére.

A szakszervezet vezetője pontosan nem jelölte meg a sztrájkhoz csatlakozó alapszervezeteket, de példaként említette, hogy a budapesti és a budaörsi alapszervezetüknél is megfelelnek a munkabeszüntetés törvényes feltételeinek.

Boros Péterné hangsúlyozta: Magyarországon 36.749 dolgozót foglalkoztatnak az önkormányzatok, közülük 24.058-nak nyolc éve egyetlen fillérrel sem emelkedett a fizetése.

Beszámolt arról is, hogy kedden az önkormányzati érdekképviseleti szövetség ülésén megállapodott hat szervezet, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők jogállására, életpályájára és javadalmazására közös javaslatot készítenek. A sztrájkra való felkészülés első lépéseként szerdán tájékoztatják a kormányt, és kérik, hogy a miniszterelnök a sztrájktárgyalásokra tárgyalópartnerül az önkormányzatokért felelős belügyminisztert jelölje ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top