Aktuális

Gigarazzia az M7-esen – máris több járművet kivontak a forgalomból

A háromnapos nemzetközi rendőrségi akció keretében máris három kamiont kivontak a forgalomból azok ramaty műszaki állapota miatt az M7-es autópályán. Minden tizedik, zömében külföldi jármű autópálya-matrica nélkül hajt fel a sztrádára, vagy a számára előírtnál olcsóbbat vásárol.

Az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyén állítják le a kamionokat a rendőrök, akik elsősorban a veszélyes árukat szállító járműveket és azok műszaki állapotát ellenőrzik, de azt is megnézik, vajon a sofőrök betartják-e a számukra előírt kötelező pihenőidőt.

Zalakomárnál az autópálya teljes forgalmát kiterelik a kedden, szerdán és csütörtökön zajló háromnapos ellenőrzésen, amelyen a közlekedési hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, illetve a NAV hatvan munkatársa vesz részt, de tíz más országból is a helyszínen tartózkodik harminc szakember.

Hogy a ma indult akció szükségszerű, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy az első két órában ellenőrzött közel hatszáz jármű közül két román és egy bolgár kamiont máris kivontak a forgalomból a járművek elégtelen műszaki állapota miatt.

A nemzetközi ellenőrzést egyébiránt azért éppen Zalakomárnál tartják, mert a megye útjain igen jelentős a tranzitforgalom. A magyar hatóságokat svéd, német, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, horvát, bolgár, ukrán és román közlekedési szakemberek segítik, akik ellenőrzési joggal is rendelkeznek, de szabálysértés esetén a magyar jogszabályok alapján vonják felelősségre a sofőröket.

A gigarazzia során már az is kiderült, hogy a kiterelt járművek közül szinte minden tizedik – túlnyomó többségében külföldi – matrica nélkül hajtott fel az M7-es autópályára, vagy a kategóriájánál olcsóbb matricát vásárolt. Az útdíjfizetést ellenőrző szervezet 120 napra visszamenőleg vizsgálja az autókra vásárolt matricákat, így már arra is akadt példa, hogy több mint félmillió forintos bírságot szabtak ki egy autósra, mert az elmúlt négy hónapban összesen 32 alkalommal használta autópálya-matrica nélkül a sztrádát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top