Aktuális

80-85 ezer forinttal több maradhat a kétgyerekes családoknál jövőre

Többek között a tojás és a csirke is olcsóbb lesz jövő évtől, a cigaretta és az üzemanyag viszont drágul.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től.

 

Egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése a kormány számításai szerint.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.

Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a jövedéki adóról is, ennek értelmében ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken, akkor a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná.

A kabinet szerint a dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben. A cigaretták adója elsőként idén szeptembertől emelkedik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top