Aktuális

Sosem volt még ilyen tavaszunk

Az idei tavasz melegebb és szárazabb volt a szokásosnál. Legalábbis a MET aktuális elemzése és tájékoztatása szerint. Számunkra picit meglepő hír mindez, ugyanis meglehetősen sokat fáztunk még májusban is a szerkesztőségben, sőt áprilisban a fűtésszezon is hosszabb volt a megszokotthoz képest. De ha melegebb, hát melegebb. Íme a részletek.

Az idei tavasz középhőmérséklete a meteorológiai adatok alapján országos átlagban elérte a 11,5 Celsius-fokot, majdnem 1 fokkal, pontosan 0,7 fokkal magasabb, mint az 1980-2010 között mért átlagos érték. A MET szerint márciusban és áprilisban igencsak enyhe napokat éltünk meg, a csapadékos májusi időjárás ugyanakkor országos átlagban rontott az átlagos hőmérsékleti értékeken.

A legmelegebb tavaszi napon, május 29-én melegrekordot mértek, Kőrösszakálon 31,9 fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála. A leghidegebb napra március 20-án ébredhettünk, amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mínusz 9,6 fokot mutattak a hőmérők.

Áprilisban sorra dőltek meg a melegrekordok, a hónap végén ezzel ellentétben a bezúduló hidegfrontok hatására az Északi-középhegységben, a Dunántúlon és a fővárosban is több helyen ismét fagypont alá csúszott a hőmérséklet. Biztosan emlékeztek még rá, április 25-én hogyan havazott a Kékestetőn, ahol reggelre 2 centiméter friss hó hullott.

Márciusban, de különösen áprilisban alig hullott csapadék, ezzel szemben májusban meglehetősen gyakorinak számított a zivatarokkal tarkított égi áldás.

A MET elemzése szerint az összességében 1901-től rögzített mérések sorában az idei volt a 22. legmelegebb és a 34. legszárazabb tavasz. Meglepő, nem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top