Aktuális

Átmentél a piroson? 150 ezres bírságot is kaphatsz

Nem, most nem a gyorshajtásról van szó, nem is az ittas vezetésről. Hanem arról, hogy leejtünk egy zsepit, vagy véletlenül a kuka mellé dobjuk. Tudtad, hogy ezért akár 150 000 forintos bírságot is kiszabhatnak?

Átszaladtál már egy kereszteződésen? Naná! Vagy azért, mert nem volt zebra, nem jött egyetlen autó sem, vagy azért, mert iszonyú sokat kellett volna kutyagolni a következő felcsíkozott helyig… Szabálysértést követtél el, bár nem biztos, hogy ezt tudtad. Gyorsan pirosra váltott a lámpa, de még átkocogtál? Szabályt sértettél!  Akár 150 000 forintot is kaphatsz érte, nem árt megjegyezni.

Ha nincs a bicikliden csengő, vagy hiányzik a prizma, szintén aránytalanul sokat kell fizetned.

Magas bírságok kis szabálytalanságok miatt: naponta követjük el ezeket!

Sört inni is tilos az utcán, ne lepődj meg, ha ezért megbírságolnak. Magyarországon évente 6700 ember kerül azért börtönbe, mert nem fizetik be a szabálysértési bírságot. A börtön viszont nem két fillér az államnak, tehát érdemes lenne ezeket a tételeket lejjebb vinni, mert többen befizetnék a reálisabb büntetéseket. Jogvédők most ezért kampányolnak, és igyekeznek felhívni a figyelmet a szerintük is abszurd büntetésekre.

Magas bírságok kis szabálytalanságok miatt: naponta követjük el ezeket!

A Magyar Helsinki Bizottság szerint aránytalanok a büntetések, és a szabálysértési rendszer nem működik túl jól.

“Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire abszurd a magyar szabálysértési rendszer, és nagyon szeretnénk párbeszédet folytatni a jogalkalmazókkal és a jogalkotókkal, hogy együtt közösen tehessünk egy méltányosabb, igazságosabb és ésszerűbb szabálysértési rendszer kidolgozása érdekében” – mondta el  Kazai Viktor Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az RTL Klub Híradójának.

Arról nem is beszélve, hogy mennyi pénzbe kerül a rendőrség vagy a bíróság munkája, esetleg a börtön!  Sokkal többe, mint a bírságból származó összeg. 2015-ben  800.000 ember ellen indult szabálysértési eljárás, közülük 6700-an nem akarták, vagy nem tudták befizetni a büntetést, ezért börtönben ülték le. 

Itt olvashatsz még többet szabálysértésről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top