Aktuális

Elfagyott gyümölcsök: alig lesz mit ennünk a nyáron

Várhatóan mintegy 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén Magyarországon a fagykárok következtében, emiatt pedig brutál magas árakra számíthatunk.

A tavaszi fagyok áprilisban és május elején tizedelték meg a termést, emiatt mintegy 30-35 ezer hektár gyümölcsöst ért kár, becslések szerint 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz kevesebb az idén az országban. Összességében mintegy 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak idén a szakemberek, ez a mennyiség az ötéves átlagtermésnek felel meg.

A fagy nem egyformán érintették az országban a gazdálkodókat. Volt olyan térség, ahol nem keletkeztek károk, máshol ugyanakkor a kár elérte a 100 százalékot is. Átlagosan a fagykár mértéke 25-30 százalékos.

Oda a meggy, a szamóca és az alma

A fagy gyakorlatilag valamennyi Magyarországon termelt gyümölcsfajt érintette. Az első károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Nyíregyháza-Balkány térségéből jelentették. Itt elsősorban az alma- és meggyültetvények szenvedtek károkat. A következő hideghullám Pest megye déli részét, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcstermesztő régióit érintette. Somogy megyében elsősorban a szabadföldi szamócaültetvényekben keletkezett jelentős kár a kedvezőtlen időjárás miatt, máshol minden gyümölcsfajtát érintett.

Elfagyott gyümölcsök: alig lesz mit ennünk a nyáron

Az utolsó fagyot hozó hideg Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes területein okozott jelentős károkat. Ezeken a területeken a csonthéjas gyümölcsökben és az almában tett kárt a fagy. Emellett jelentős kárt szenvedtek még azok a gazdálkodók, akiknek az ültetvényei Kecskemét-Lajosmizse-Dánszentmiklós térségében találhatók. Ott elsősorban a meggy- és az almaültetvények károsodtak.

A zöldségek jobban jártak

A szántóföldi zöldségek esetében a kár országosan elhanyagolható mértékű, ugyanakkor voltak kisebb térségek, ahol a kiültetett paprikában, a korai zöldborsóban valamint a tolnai dinnyetermő területen keletkezett kár. Kedvező ez utóbbi kultúránál, hogy Békés megyében nem volt fagy, ahol a korai dinnye 80 százaléka található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top