Aktuális

Álláskeresés: van élet a multikon túl is

Éva nyitott egy fodrászatot, valóra váltva ezzel régi álmát. Az üzlet pont olyan, amilyenről ábrándozott, a baj csak az, hogy nem talál alkalmazottat. Pedig nincsenek nagy elvárásai – korrekt munkatársat szeretne. De mégsem boldogul. És a példa nem egyedi. Vajon mi kell ahhoz, hogy munkaadó és munkavállaló nagyobb sikerrel találja meg egymást?

“Legalább húsz helyre elküldtem az önéletrajzomat. A legtöbben válaszra sem méltattak. Volt ahová behívtak interjúra, de utána arra sem vették a fáradtságot, hogy felhívjanak.” Ugye mindannyian hallottunk már hasonló történetet? Az álláskeresőket sok tanáccsal segítik a különböző álláskereső, tanácsadó portálok, mégis vannak, akik reménytelennek érzik a helyzetet. Gondolhatnánk, a munkaadóknak könnyű, ha új munkatársat keresnek. Csak bedobják a csalit a tóba, és a számtalan aranyhal közül azonnal rákap egy. Az igazság viszont az, hogy nekik legalább akkora kihívás megfelelő munkaerőt találni, mint az álláskeresőknek egy jó állást.

Gyulai Éva egy évvel ezelőtt vásárolt egy fodrászüzletet. Minden megtakarítását arra fordította, hogy egyedi, mediterrán-retro hangulatot teremtsen. A felújítás elkészült, vendégek is lennének, munkatársat azonban nem talál. “Próbálkoztam ismerősökön keresztül, elmentem a szakiskolába, de sajnos, nagyon rosszak a tapasztalataim. Érdeklődő sok van, de olyan, aki igazán dolgozni szeretne, eddig nem akadt. Pedig azt gondolom, nem irreálisak az elvárásaim. Korrektség, pontosság. Ha megbeszélünk egy találkozót, és nem tud eljönni, legalább egy üzenetet írjon. Ha dolgozni szeretne, jelenjen meg időben. Legyen kedves a vendégekhez, ne várakoztassa meg őket. Lehet nő vagy férfi, pályakezdő vagy idősebb, a szakmai tudáson kívül csak ez számítana.” 

Fotó: Thinkstock - illusztráció
Fotó: Thinkstock – illusztráció

Hasonlóak a tapasztalatai Molnár Máriának, a MediLine cégcsoport HR-vezetőjének. A MediLine 5 vállalkozást tömörít, amelyek egészségtudatos termékek nagy- és kiskereskedelmével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkoznak. “Ez egy speciális terület, így azt is elvárjuk a jelentkezőktől, hogy az egészségtudatos életmód iránt érdeklődést mutassanak, annak hívei vagy akár szakértői legyenek. A legnagyobb gondot azonban egy általános jelenség okozza: a munkamorál hiánya. A pontatlanság, a szabályok be nem tartása sajnos egyáltalán nem ritka. Nehéz olyan munkatársat találni, aki elhivatott, hosszútávon gondolkodik.”

A Vajda Papír Kft. HR-igazgatója, Mészáros Péter úgy látja, a hazai kkv-k hátrányból indulnak a legjobb munkavállalókért folytatott versenyben: “Multikkal kell versenyeznünk a legjobb munkatársakért. Itthon még mindig sokakban – munkaadókban és munkavállalókban – élnek előítéletek. Úgy gondolják, hogy egy önéletrajzban jobban mutat, értékesebb szakmai tapasztalatnak számít egy ismert nemzetközi cégnél eltöltött néhány év, mint egy magyar kis- vagy közepes vállalatnál szerzett gyakorlat, noha valójában bérezésben, a szakmai feladatok terén abszolút versenyképesek vagyunk.”

Szó sincs arról, hogy az álláskeresők és a vállalkozások között ellentétek lennének. A gond sokkal inkább az, hogy a munkáltató és a munkavállaló nehezen talál egymásra. Hogy nem is válaszolnak egy önéletrajzra? Előfordulhat. A nagy cégek, amelyeknek van pénzük toborzásra, több helyen hirdetnek, rengeteg embert érnek el egy-egy ajánlattal, így nem ritka, hogy egy pozícióra akár százas nagyságrendben is jelentkeznek, így természetes, hogy végül sok a csalódott jelentkező.

A kisebb cégeknél a toborzásra nincs komoly pénzügyi keret, a néhány főt foglalkoztató vállalkozásoknál nincs külön szakember, aki az új munkatársak felkutatásával, kiválasztásával foglalkozna. A legtöbben ismerősök révén próbálnak munkatársat találni, így viszont egyáltalán nem biztos, hogy ajánlataik azokhoz érnek el, akiknek valójában szólnak. Ugyanakkor éppen ezek a vállalkozások azok, amelyek a legtöbb embernek tudnának munkát biztosítani.

“A hazai kis- és középvállalkozások kiemelt szerepet játszanak a foglalkoztatásában, azonban álláslehetőségeiket nem volt eddig alkalmuk nagyszabású állásbörzéken bemutatni. Ezért hoztuk létre tavaly az “Álláshely – Lehetőséget mindenkinek” kkv-állásbörzét, melyen ingyenesen mutathatják be álláslehetőségeiket a kis- és középvállalkozások május 25. és 26. között a budapest Bálna Rendezvényközpontban” – mondta Kott Zoltán a BKIK HR-osztályának elnöke.

A tavalyi, első rendezvényen több száz kiállító és több ezer érdeklődő vett részt, és míg sokan már a helyszínen egymásra találtak, a rendezvényt követően csaknem 1500 önéletrajzzal bővült az allashely.hu állásportál adatbázisa is.  A sikernek köszönhetően az idén több visszatérő munkáltató is lesz, akik még tovább bővítenék csapatukat, illetve lesznek olyan vállalkozások is, amelyek most először keresnek ily módon munkatársakat.

Az álláskeresőket pedig a konkrét ajánlatokon túl tanácsadással és a személyes találkozás lehetőségével várják, az allashely.hu online állásportálon pedig egész évben böngészhetnek az állásajánlatok között.

További cikkek állásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top