Aktuális

A kórházban fekvő betegek 65%-a valójában alkoholista

A szakember szerint a függőségre való hajlam örökletes, és a magyarok kulturális okokból leginkább az alkoholizmusra fogékonyak. Ha ezt kezelnék, rengeteg betegséget megszüntethetnének vagy megelőzhetnének, de tisztában kellene lenni néhány dologgal.

Az Országos Alkohológiai Intézetben korábban úgy számoltak, a kórházban fekvők 65 százaléka valójában alkoholista. Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai rehabilitációs osztályának vezetője szerint az orvosok általában mégis a szövődményt próbálják kezelni, pedig ha a beteg lemondana az alkoholról, a betegsége is megszűnne – derül ki az abcug.hu interjújából

A betegek több mint felét rosszul kezelik, mert a betegek és a hozzátartozók általában tagadnak, az orvos pedig elhiszi, amit hall, nem feltétlenül azért, mert naiv, hanem mert tapintatos, és mert időnként képtelenség szembesíteni a pácienst a valósággal, inkább otthagyja vagy bepereli az orvost.  Nagy probléma még, hogy az emberek rengeteg fogalommal nincsenek tisztában, ami az alkoholhoz kapcsolódik. A szakember ismertette ezeket az interjúban:

1. A kóros ivás

Az alkoholizmus nem hirtelen alakul ki, a kóros ivás előzi meg. Kétféleképpen lehet valaki kóros ivó: ha mindennap megiszik mondjuk 2-3 sört a tévé előtt, de nem rúg be, vagy ha időről időre iszik nagyobb mennyiséget. A kóros ivás már károsítja a testet, és jelentkezhetnek belgyógyászati szövődmények. Ha egy orvos ebben a stádiumban figyelmezteti a beteget, hogy teljesen és véglegesen le kell állni a piával, akkor még önerőből is meg tudja csinálni.

2. A szintivás

A szintivás az alkoholizmus egyik legkárosabb formája, borvidékeken gyakori, ahol gyerekkorától fogva mindenki azt látja, hogy ott egy kancsó bor az asztalon, és minden étkezésnél felhajtanak egy-egy pohárral. Senki sem rúg be tőle, mindenki teszi a dolgát, az apuka is egy békés, kedves ember, aztán mondjuk egy lábtöréssel kórházba kerül, majd jön egy durva delírium.

3. A szociális ivás három kritériuma

Csak ünnepekkor inni, csak társaságban, és soha nem berúgni. Ez nem árt sem a testnek, sem a léleknek. Ennek kellene megfelelnie mindenkinek.

Fotó: Magócsi Márton
Tóth Miklós
Fotó: Magócsi Márton

A függőségről

Az addiktológus szerint az emberek genetikusan öröklik a fogékonyságot a kontrollvesztés iránt, amiből lehet alkoholizmus, szexfüggőség, játékfüggőség, munkamánia, sportfüggőség, bármi. Azt mondja, az menekül az alkoholba, aki genetikailag hajlamos rá. Nem az alkoholizmus öröklődik, hanem a függőségre való fogékonyság. Ha egy ország kultúrája elítéli az alkoholt, de például nagyra becsüli a munkát, akkor ott inkább munkamániások lesznek. Úgy tűnik, a magyar kultúrába jobban belefér az alkohol.

A Tóth Miklóssal készült teljes interjút elolvashatod az abcug.hu-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top