Aktuális

Még idén emelkedhetnek a bérek az egészségügyben

A szakszervezet azt akarja elérni, hogy az elkövetkezendő három évben négy alkalommal is emelkedjen az egészségügyi dolgozók bére.

Már az idén kézzelfogható eredményük lesz a bértárgyalásoknak, 2016 júliusától, az állami fenntartású intézmények munkavállalóinak kamarai tagdíját az állam átvállalja, és megindul az egészségügyben foglalkoztatottak bérfelzárkózása is – mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az M1 aktuális csatornán.

Az elnök kifejtette, hogy a szakdolgozók esetében idén átlagosan 20 százalékos bérfejlesztés körvonalazódik, a szakszervezet pedig szeretné elérni, hogy a következő három évben négy alkalommal is legyen béremelés.

Közel a megállapodás

Emellett közel a megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum közötti évek alatt felhalmozódott összecsúszások kiegyensúlyozásáról. Jelenleg ugyanis a 10-20-30 éve, rendkívüli felkészültséget igénylő munkát végző dolgozók ugyanannyit keresnek, mint akik most jöttek az ágazatba dolgozni.

Cser Ágnes elmondása szerint az egészségügyi ágazatban 80 ezer szakdolgozó van, 20 ezer alatti az aktív orvosok száma, ezen felül mintegy 25 ezer gazdasági, műszaki háttérfoglalkoztatott munkavállaló van, az ő bérfejlesztésük még nyitott kérdés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top