Aktuális

A magyarok lételeme a lakás

A magyarok európai szinten is kiemelkedő arányban rendelkeznek ingatlantulajdonnal, az időskorúak tekintetében pedig egyenesen dobogósak nemzetközi összehasonlításban – derül ki az Eurostat és az OECD felméréseiből. A társadalomtudósok szerint az annak idején nyugdíjkiegészítésnek szánt bérlakások tömeges állami, majd magántulajdonba kerülése, valamint a társadalmi röghöz kötöttség a jelenség oka. Miközben az újlakás-építés a kívánt ráta alatt van, egyre fontosabb, a meglévő állományt karban tartani – emlékeztet az OTP Lakástakarék szakértője.

Az Eurostat számai szerint, míg Európában az átlagos ingatlantulajdonlás 60% körül alakul, addig Magyarországon ez az arány megközelíti a 90%-ot, sőt a 65 év felettiek esetében még ennél is magasabb. Európai szinten csak a szlovák idősek előznek le minket a mezőnyben.

Olvass még több cikket lakás témában itt az NLCafén:

Lételemünk a saját lakás

Az 1900-as évek elején főleg a vagyonosabb középosztály tagjai körében volt népszerű befektetési forma a bérlakás-építés, ami megoldást jelentett a gyorsan növekvő városok munkásai számára is.  A később bevezetett lakbérkontroll miatt a bérlakások azonban már nem voltak olyan jövedelmezőek, a második világháború idejére a lakásállomány kétharmada magántulajdonba került. A szocializmus alatt sokan az állami lakásépítések révén jutottak saját tulajdonhoz. A tanácsi, később az önkormányzati lakások pedig a rendszerváltás utáni privatizációval kerültek tömegesen, olcsó áron magántulajdonba – magyarázza a jelenség eredetét Hegedűs József szociológus, a Városkutatás Kft. igazgatója. Ezt Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus azzal egészíti ki, hogy a magyar társadalom erősen röghöz kötött. A szakember szerint, a volt szocialista régió társadalmainál erős identitásképző elem a saját otthon, ezekben a társadalmakban az ingatlantulajdon szinte a lét feltétele. Az emberek a felnőttséggel, az önálló élettel azonosítják az ingatlantulajdon megszerzését.

Minden harmadik magyar lakásra gyűjt

A magyarok saját lakás iránti “történelmi” elkötelezettségét a lakáscélú megtakarítások nagy aránya is alátámasztja. Az ingatlannal kapcsolatos vásárlási, felújítási, vagy korszerűsítési célok a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepelnek. Ma közel minden harmadik ember, a megkérdezettek 30%-a erre gyűjt, mutatják a kutatási eredmények. “Általános ingatlanpiaci vélekedés, hogy az ország teljes lakásállományának száz éves távlatban érdemes megújulnia. Az elmúlt években azonban a kívánt rátának rendre alatta marad az újlakásépítés, és ez várhatóan a következő esztendőkben is így lesz. Felértékelődik tehát a meglévő lakásállomány karbantartásának a fontossága. Az ingatlan a legnagyobb érték, sokan mégis elhanyagolják a vele való foglalkozást. Ahogy az autót is folyamatosan karbantartják, úgy a lakások esetében is mindig van mire áldozni” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese, aki hozzáteszi – Az ingatlanpiac annak társadalmi és gazdasági haszna miatt mindig prioritás, ezért terjedtek el az állami támogatású eszközök, közte a lakástakarékpénztári konstrukció. “Előbb utóbb minden felépített ingatlan felújításra szorul. Vételkor, eladáskor, de a hosszú távú tulajdonlás során is nagyon sok múlik a folyamatos állagmegóváson.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top