Aktuális

Ezért pusztult el a debreceni állatkert újszülött zsiráfja

A tragédiának mindössze annyi pozitívuma van, hogy megtudtuk, a debreceni zsiráfpár képes az utódnemzésre.

Április 30-án mi is beszámoltunk arról, hogy elpusztult a debreceni állatkert újszülött zsiráfja. A 18 napos állat minden előzmény nélkül ment el, az állatkert akkor közölte, hogy a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Laboratóriumának vizsgálati eredménye után derülhet ki, hogy mi volt a halál oka.

Vérmérgezés

A Dehir.hu érdeklődésére a NÉBIH közölte, hogy megvan az eredmény: az állat elhullását E. coli-vérmérgezés okozta, a bakteriológiai vizsgálat során a szervekből, valamint az ízületek üregéből is kitenyésztették az E. coli baktériumokat a szakemberek. Az E. coli baktérium alapesetben teljesen ártalmatlan, az emberek beleiben is ott van, ám ha az immunrendszer nem működik megfelelően, súlyos problémákat okozhat.

Fotó: zoodebrecen.hu
Fotó: zoodebrecen.hu

Ritka faj

Nagy Sándor Tibor, a debreceni állatkert gyűjteményvezetője a Dehir.hu-nak elmondta, abban bíznak, születik még kis zsiráf a Nagyerdőn. Az esetből kiderült, hogy a kipusztulás szélén álló alfaj, a recés zsiráf egy nagyon értékes tenyészpárja él itt, hiszen képesek utódnemzésre. A kis zsiráfot az anyja nem engedte magához, ezért az ilyenkor szokásos eljárás szerint az állatápolók kézből táplálták. Ez a körülmény is szerepet játszott a zsiráfbébi elpusztulásában.

Európa állatkertjeiben jelenleg 158 egyedből álló recészsiráf-állomány él. Magyarországon csak Debrecenben láthatóak, az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top