Aktuális

50 ezerre bírságolták, mert nem a zebrán ment át

50 ezer forintba kerülhet, ha nem a zebrát használod. Legalábbis Körmenden. Az egyik menekültet ugyanis a legsúlyosabb bírságra ítélték a rendőrök, mert a zebra helyett az úttesten futott át a másik oldalra. Pedig a menekültek többsége az sem tudja, a zebrát mire kell használni.

Négysávos út halad Körmend szélén, melynek egyik oldalán park, a másikon pedig hipermarket található. Szinte mindenki itt fut át az úttesten, a zebra ugyanis néhány száz méterre található. A park közelében egy héttel ezelőtt megnyitott táborból is ide járnak vásárolni a menekültek. És ahogyan a helyiek, ők is átfutnak az úttesten. Május 9-én, hétfőn az egyik menekültet a maximálisan kiszabható 50 ezer forintos bírságra büntették a rendőrök.

A Helsinki Bizottság ügyvédje, Fazekas Tamás szerint a városban rendszeresek a hasonló rendőri fellépések, ráadásul a büntetés egyáltalán nincs arányban azzal, amit a menekült férfi tett. Az ügyvéd nem kérdőjelezi meg, hogy a férfi megsértette a KRESZ szabályait, a kirótt bírságot ugyanakkor rendkívül aggályosnak tartja. Miért nem figyelmeztették, hogy rossz helyen ment át? Miért nem mondták el neki, hogy legközelebb használja a zebrát? Ráadásul a rendőrök tolmács hiányában nem is intézkedhettek volna.

A menekülttáborban lakó egyik iráni férfi az RTL Híradójának mondta el, nagyon nehéz helyzetben vannak, mert senki sem tolmácsol nekik, és a menekültek többsége nem ismeri az európai szokásokat, sokan korábban még csak zebrát sem láttak, így fogalmuk sincs, az mire való.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top