Aktuális

Megy a titkolózás a római-parti mobilgát ügyében

A Római-part mobilgátjáról egyelőre mit sem tudni, a jelenlegi információk szerint még a nyomvonala sincs meg, nemhogy pályázatot írtak volna ki rá – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet, hogy az áprilisi közgyűlésen a védmű tervezői a partmenti nyomvonalat javasolták, amiről Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is úgy véli, hogy az a legjobb megoldás.

Tarlós István főpolgármester szerint 1500 fa kivágása nem túl nagy áldozat a csillaghegyi öblözet megvédéséért. A fővárosi önkormányzat a tízmilliárd forintos uniós támogatáshoz további 2,7 milliárd forintot tenne hozzá a mobilgát megvalósításához, de annak megépülésével rövidre zárnák a Római-part régre visszanyúló történetét.

A helyiek tiltakoznak

Az Index írása szerint a természeti környezet teljes átalakítását azonban sokan azok közül sem támogatják, akik a megvédendő területen élnek. A támogatók viszont azzal érvelnek, hogy a part elhanyagolt, szemetes, ennél jobb lenne egy rendezett sétány. 

Kompromisszumos megoldás lehetne a Nánási úton lévő töltésen kialakítandó gát, amelyhez mindössze 75 fát kellene kivágni, igaz, az előtte lévő ártér – ahol több ingatlan épült az elmúlt évtizedekben – nem lenne garantáltan száraz. Sokan attól tartanak, hogy a part menti mobilgát után újabb beépítési láz indulna az ártérben, de Bús Balázs szerint a terület nem válna építési övezetté később sem, az ott lévő ingatlanok üdülői státusza nem változik.

A Maradjanak a fák a Rómain Facebook-csoport három változatot kínált fel szavazásra: a többség a kerítés menti, Nánási útnál felhúzandó mobilgátat támogatná.

(via MTI, Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top