Aktuális

Ez alapján választják ki az unióba áttelepítendő szíriai menekülteket

A Törökországból az EU-ba áttelepítendő szíriai menekültek kiválasztási eljárásáról megállapodott az Európai Unió és Törökország. Előnyben kell részesíteni a fokozottan veszélyeztetett embereket, a fiatal lányokat és nőket, az erőszak és a kínvallatás áldozatait, a betegeket és a fogyatékkal élőket – írja a német Bild.

Az áttelepítendő menekültek közé azok a szíriaiak kerülhetnek be, akik korábban nem léptek az unió területére, és nem is próbálkoztak a bejutással. Közülük is csak azok, akik 2015. november 29. előtt érkeztek Törökországba, hogy menedéket keressenek a polgárháború elől. A kiválasztottaknak írásos nyilatkozatot kell tenniük. Abban kötelezettséget vállalnak arról, hogy nem ők választhatják meg, hogy melyik uniós tagországban kapjanak menedéket.

A menekülteket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága készíti fel. Be kell mutatniuk irataikat, kötelesek pontos adatokat közölniük magukról. A befogadó ország hatósága az áttelepítés előtt ujjlenyomatot vehet tőlük, és ellenőrizheti adataikat. A hatóságok egészségügyi vizsgálat alá is vetik a menekülteket. A befogadottak legkevesebb egy évre szóló, meghosszabbítható tartózkodási engedélyt kapnak – írta a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top