Aktuális

Patkány rohangál Budapest utcáin – fotó

A világ összes nagyvárosában vannak patkányok, így Budapesten is. A hétfői esőzés után, kedd reggel pedig megmutatták magukat a városlakóknak...

Igen, az ott egy patkány, aki a hatalmas esőzések után Budapesten, az Erzsébet királyné útján rója a köröket.

Patkány rohangál Budapest utcáin - fotó

 Láthatóan nem zavarta az sem, hogy kukások sétáltak el mellette.

Patkány rohangál Budapest utcáin - fotó

Egy éve, pont tavasszal, már írtunk róla, patkányok és nyestek is vígan lófrálnak Budapesten. Akkor három olvasónk is képet küldött városi patkányokról. Az egyik egy parknál készült a XVII. kerületben, a másik egy XIII. kerületi társasházban, a harmadik pedig a belvárosban. “Budapesten 1971 óta van szervezett patkányirtás, az irtás jelenleg is folyamatos, ezért a patkányok semmiféle problémát nem okoznak – írták nekünk, válaszul a kérdéseinkre. – Előfordul persze, hogy a lakosság találkozik patkányokkal, ami természetes dolog, tekintettel arra, hogy nem cél és nem is megvalósítható a teljes patkánypopuláció kiirtása. A patkányirtás legfontosabb célja ugyanis az, hogy a patkányok elszaporodása közegészségügyi problémát és gazdasági kárt ne okozzon. Ezen túlmenően jelentkezik a lakosság azon közérzeti, esztétikai elvárása, hogy Budapest utcáin patkány egyáltalán ne forduljon elő, ami méltányolható, de nem reális, és a gyakorlatban nem is kivitelezhető. Budapest területén egyrészt nem lehet a teljes patkánypopulációt kiirtani, másrészt nem lehet teljes mértékben megakadályozni azt sem, hogy a patkányokat áruszállítás során Budapest területére behurcolják, vagy azok a környező településekről bevándoroljanak. A budapestiek túlnyomó része azonban még életében nem látott patkányt, ami éppen a budapesti patkányirtás eredményességét mutatja. Hangsúlyozzuk, hogy a patkányok jelenléte nem jelent közegészségügyi veszélyt Budapesten, az irtásuk pedig folyamatos.” – tudatta akkor az NLC-vel a Fővárosi Önkormányzat munkatársa.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top