Aktuális

A drága zsírkréta sem ólommentes

A Tudatos Vásárlók Egyesülete zsírkrétatesztjéből kiderült, hogy a drága termék ugyanúgy tartalmazhat ólmot, mint az olcsó zsírkréta.

10 ország 20 különféle zsírkrétáját, összesen 242 különböző rajzeszközt vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A TVE-teszt a termékek ólomtartalmát laboratóriumban, színenként külön-külön ellenőrizte, a zsírkréta használhatóságát (pl. mennyire kenődik, morzsálódik) pedig grafikusok bevonásával értékelték. Pontozták a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást is.

A drága zsírkréta sem ólommentes

A 20 termékből 10-ben nem találtak ólmot egyik színű zsírkrétában sem. A 242 különböző színű zsírkrétából összesen 134 darabban nem észlelték ólom jelenlétét. Az ólmot tartalmazó termékek közül a legmagasabb értéket tartalmazó sem érte el a hivatalos határérték negyedét. Az EU-s határérték zsírkrétákra és játékokra jelenleg 13,5 mg/kg.

A lista élére drágább és közepes árkategóriájú termékek egyaránt kerültek, ahogyan az ólmot tartalmazó és rosszabbul használható termékek között is volt drága zsírkréta. Legtöbb ólom a fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga krétákban volt, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld krétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja. 

Az ólomtartalom, használhatóság, környezetvédelem és fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a KORES, a PAX Junior, három Faber Castell termék, a Crayola viaszkréta, valamint Staedtler Noris Club Twister zsírkréta nevű terméke végzett. Egyikben sem volt kimutatható ólom, nagyon jól használhatók (nem kenődnek, morzsálódnak). Pontot amiatt veszítettek, hogy a többséget nagyon távoli országból szállítják, illetve a Paxnál és a Staedtlernél műanyag burkolatot használnak, ami hulladékkezelés szempontjából nem szerencsés.

Utolsó helyen szerepelt elsősorban a magas ólomtartalom miatt a Voskovky Jumbo nevű termék, ami gyenge használhatósága és a származási helyről szóló tájékoztatás hiánya miatt is pontot veszített.

A termékek használhatóságát, vagyis hogy mennyire fedi a színezett felületet, kenődik, morzsálódik, bemegy-e a köröm alá, grafikusok vizsgálták. A maximálisan elérhető 25 pontból 25 pontot ért el a Pelikan műanyag burkolatú terméke, mert nem vesztett pontot. További 10 termék összesített eredménye érte el a 20 pontot; azaz nagyon jól használhatónak bizonyult. A legkevésbé felhasználóbarát három termék: 9 ponttal a Miss Chick, 12-12 ponttal az ICO Creative és a Nebuló zsírkréta volt.

A termékek származási helyeként több egzotikus, távoli ország jelöltek meg. Elég gyakori, hogy az európai gyártó cég használ ázsiai gyárakat (is) a termeléséhez, ezzel növeli a szállításból adódó környezetterhelést. Csomagolás tekintetében is előfordultak eltérések. Három terméknél az egyes kréták műanyag borítást kaptak, ami hulladék szempontjából nem szerencsés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top