Aktuális

9/11: eddig titkos részletek derülhetnek ki

A szeptember 11-i New York-i merényletek 15. évfordulójához közeledve nyilvánosságra hozhatják a terrorcselekményről készült jelentés titkosított 28 oldalát is, így újabb részletekre és tényekre derülhet fény; állítólag Szaúd-Arábia érintettségét is tartalmazza.

Bob Graham, Florida szenátora, aki egyébiránt a szeptember 11. körülményeit vizsgáló kétpárti bizottság egyik társelnöke is, az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában mondta el, a kormányzat egyik, általa meg nem nevezett tisztségviselőjétől származó információ szerint az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a merényletről készült titkos dokumentumok.

A Capitolium szuterénjében, különleges biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őrzik azokat a dokumentumokat, amelyek a legfontosabb információkat tartalmazzák “a külföldi támogatás azon specifikus forrásairól, amelyeket a szeptember 11-i gépeltérítők némelyike egyesült államokbeli tartózkodása idején élvezett”.

A szenátor reméli, megtisztelik az amerikai népet és a világot a dokumentumok közzétételével, szerinte “2001. szeptember 11. legfontosabb megválaszolatlan kérdése az, vajon ez a rendkívül bonyolult összeesküvés valóban csupán 19 merénylő műve volt, vagy a háttérből erősen támogatták őket”.

Az eddig is köztudott volt, hogy a géprablók közül tizenöten szaúdi állampolgárok voltak. Szaúd-Arábia kormánya ugyanakkor azt állítja, országukat hamisan vádolják társtettességgel, annál is inkább, mert a királyság is harcol a szélsőségesek ellen. És az is igaz, a szaúdi király maga is hosszú ideje hangoztatja, örülne a titkosított 28 oldal nyilvánosságra hozatalának, mert abból egyértelmű, világos és hiteles válaszokat kaphatnának a célzásokra és vádaskodásokra.

A szeptember 11-i terrortámadásról készített, korábban sosem látott fotók és az összesen 838 oldalas vizsgálati jelentés 28 oldalának titkosítását még George W. Bush elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy azzal illetéktelenül kerülnének nyilvánosságra titkosszolgálati források és módszerek. Barack Obama elnök ugyanakkor már kérte a hírszerzés igazgatójától, hogy tekintse át, feloldható-e kérdéses dokumentumok titkosítása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top