Aktuális

Ezt a petíciót lehet aláírni, hogy továbbra is legyen földrajz a középiskolákban

Online petícióval próbálja megmenteni a középiskolai földrajzoktatást a Magyar Földrajzi Társaság, mivel nonszensz, amit odafent a kormánynál terveznek.

Csütörtökön megtudtuk, hogy kirúgástól rettegnek a földrajztanárok, mivel egy tervezet szerint csak a leendő szakmájukhoz szükséges természettudományi tárgyat tanulnák a diákok a szakgimnáziumokban, és ez a földrajzoktatásra lenne a legrosszabb hatással. Most 9. osztályban heti 2, 10. osztályban pedig pedig heti 1 földrajzóra a kötelező, de a tervek szerint szeptember 1-jétől csak a turisztikai, földmérési és bányászati orientációjú szakközépiskolákban taníthatnák a tárgyat. Az intézkedés miatt több száz földrajz szakos tanár kerülhet az utcára.

Minek ebbe is belenyúlni?

Hogy a magyar közoktatás siralmas helyzetben van, arra eleve ott van válaszként a pedagógussztrájk, és ez az opció, hogy a földrajzot tulajdonképpen kizárnák a tananyagból (különben is minek azt tanulni, ha ott a Google Maps?), csak tovább szítja a kedélyeket. A Magyar Földrajzi Társaság csütörtökön felhívással fordult a közoktatásban tanuló diákokhoz, földrajz szakos tanárokhoz, szakmabeliekhez, hogy aláírásukkal fejezzék ki tiltakozásukat a középiskolai földrajzoktatás tervezett megcsonkítása ellen, de most már bárki aláírhatja Végveszélyben a Földrajz a (köz)oktatásban! elnevezésű online petíciójukat, melynek szövege a következő:

Kedves Középiskolai Tanulók, Kollégák, Szimpatizánsok!

Álljunk ki a természettudományos tantárgyakért, középiskolai földrajzért! Ezúttal felhívással fordulunk az összes közoktatásban tanuló diákhoz és szüleikhez, a földrajz szakos kollégákhoz, az egyetemek és főiskolák földrajz szakos hallgatóihoz, földrajz tanszékek oktatóihoz, a Magyar Földrajzi Társaság teljes tagságához, a földrajz és földtudomány akadémikusaihoz, az összes geográfushoz, a környezetvédelemben, területfejlesztésben, területi tervezésben, a közgazdász, geológus, meteorológus, térképész és egyéb munkakörökben dolgozó kollégákhoz!

Felhívjuk mindazokat, akik munkájukhoz mind a mai napig használják a közoktatásban szerzett földrajzi ismereteiket, akik úgy érzik, életre szóló tudást adott ez a tantárgy, akik számára fontos a földrajz ügye, hogy aláírásukkal fejezzék ki tiltakozásukat a középiskolai földrajzoktatás tervezett megcsonkítása ellen!

Fontosnak tartjuk, hogy a szakközépiskolákban (szeptember 1-től szakgimnáziumokban) továbbra is maradjon kötelező tantárgy a földrajz!

Fontosnak tartjuk, hogy ne csökkenjen tovább a földrajz heti kötelező óraszáma a közoktatásban!

Fontosnak tartjuk, hogy földrajzból is lehessen előrehozott érettségi vizsgát tenni!

Fontosnak tartjuk, hogy a gazdaságtudományi felsőoktatásban a földrajz érettségi eredménye is beszámítható legyen a felvételi pontszámba!

Ne engedjük, hogy a mintegy 200 000-es létszámú szakközépiskolai tanulóifjúság, gyermekeink, unokáink földrajzi ismeretek híján nőjenek fel!

További információk a Magyar Földrajzi Társaság Honlapján.

És még egyszer: itt lehet aláírni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top