Aktuális

Kirúgástól rettegnek a földrajztanárok

A szakgimnáziumokba járó diákok csak a leendő szakmájukhoz szükséges természettudományi tárgyat tanulnák. Így gyakorlatilag kizárnák a földrajzot az ország kilencszáz középiskolájának többségéből.

Egy tervezet szerint csak  a leendő szakmájukhoz szükséges természettudományi tárgyat tanulnák a diákok a szakgimnáziumokban. Ez a földrajzot érintené a legrosszabbul. Eddig a 9. osztályban heti 2, a 10. osztályban pedig heti 1 földrajzóra volt kötelező, de a tervek szerint szeptember 1-jétől csak a turisztikai, földmérési és bányászati orientációjú szakközépiskolákban taníthatnák a tárgyat. Az intézkedés miatt több száz földrajz szakos tanár kerülhet az utcára.

Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja szerint ma a földrajz nem csak arról szól, hogy mi hol van, és Németországnak mi a fővárosa. Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az általános műveltség fogalmába a földrajzi alapműveltség is beletartozik. Napjainkban a földrajz nemcsak a legalapvetőbb természeti, gazdasági és társadalmi ok-okozati összefüggések közvetítője, hanem a globális és lokális környezeti problémák, valamint azok lehetséges megoldásait bemutató közismereti tantárgy. Ahhoz, hogy a jövő nemzedéke megérthesse a körülötte zajló természeti, társadalmi folyamatokat, földrajzi ismeretekre és gondolkodásra van szükség – írja a nol.hu.

Megszűnhet a földrajz oktatás, kirúghatják a tanárokat

Az intézkedés ráadásul a felsőoktatást is érintheti, ugyanis szinte teljesen megszűnne az esélye annak, hogy a szakközépiskolás tanulók földrajzi, földtudományi alapszakokon tanulhassanak tovább, vagy környezetvédelmi, terület- és településfejlesztési, természetvédelmi pályákon helyezkedhessenek el a jövőben.

Ezek miatt a  Magyar Földrajzi Társaság felhívással fordult a közoktatásban tanuló diákokhoz, földrajz szakos tanárokhoz, szakmabeliekhez, hogy aláírásukkal fejezzék ki tiltakozásukat a középiskolai földrajzoktatás tervezett megcsonkítása ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top