Aktuális

Letilthatják a mopedes mozgássérülteket a buszról

Szegeden, Pécsen, Kecskeméten és Debrecenben már nem szállhatnak fel a közösségi közlekedés járműveire a mopeddel járó mozgássérültek, Budapest környékén pedig úgy tűnik, a sofőr privilégiuma dönteni a szállításról.

A Borsnak egy olvasó írt levelet, melyben kifejtette, hogy március 20-án a Szigetszentmiklósról Csepelre közlekedő 238-as buszra egy mozgássérült mopedes bácsikát nem engedett felszállni a sofőr. “Azt mondta, egy hónapja változott az ezzel kapcsolatos szabályozás. A Kúriára is hivatkozott, amit kicsit szokatlan volt egy buszsofőrtől hallani” – mesélte.

A lap nem volt rest: megkereste a BKK-t, és megkérdezte, mindez mégis hogyan fordulhatott elő, hiszen Budapest más vidéki városokkal ellentétben eddig nem korlátozta a mozgássérültek elektromos mopedjeinek használatát a közösségi közlekedés járművein – eddig Debrecenben, Pécsen, Kecskeméten és Szegeden tiltották le ezeket. Pécsen egyébként azzal indokolták a döntést, hogy a mopedek használata balesetveszélyes.

Képünk illusztráció - Fotó: borsonline.hu
Képünk illusztráció – fotó: borsonline.hu

A Bors két hetet várt a BKK válaszára, melyből kiderül, hogy a közlekedési központ járművein csak feltételekhez kötve lehet elektromos mopedekkel utazni. “Csak azokon az autóbuszokon van lehetőség erre, ahol ezek az eszközök elférnek a kerekesszékes utasok szállítására kialakított helyen, és ott biztonságosan rögzíthetők” – írták, és hozzátették, hogy a sofőr feladata eldönteni, hogy az adott helyzetben biztonságos-e a moped szállítása. A lapnak dr. Bacsek György ügyvéd azt mondta, a szabályozás nem egyértelmű. A BKK nem tudta pontosan megmondani, mikortól változik az üzletszabályzatuk, de dolgoznak rajta, és arra sem adtak választ, hogy mely járataikon lehet mopeddel utazni, és melyiken nem.

(via Bors)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top