Aktuális

Törvényben szabályoznák, mi legyen a halottak netes fiókjaival

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint fontos lenne, hogy törvényben szabályozzák az elhunytak internetes profiljainak kezelését.

 Az elnök az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy törvény szabályozás létrejöhessen, mert jelenleg semmi sem szabályozza, hogy mi lesz a sorsa az elhunyt emberek internetes profiloldalain található személyes adatoknak.

Bár van olyan portál, amely már lehetőséget nyújt a hozzátartozóknak arra, hogy kérhessék a profil törlését olyan személy esetében, aki nem képes fenntartani fiókját. A Facebook esetében pedig a felhasználók rendelkezhetnek arról, hogy haláluk esetén ki kezelheti az emlékoldallá alakítható profiljukat.

Az elhunyttal kapcsolatban azonban az internetes szolgáltatásokhoz regisztrált felhasználói fiókokban kezelt személyes adatok törlésére jelenleg nincs törvényes jogalap, ez a szolgáltatótól függ. Ezért vetette fel a NAIH elnöke ajánlásában törvényi szabályozás megteremtését – írta a Magyar Hírlap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top