Aktuális

Egyelőre csak ígéret, de még idén jöhet béremelés az egészségügyben

Újságíróknak tartott háttérbeszélgetésben mondta el az egészségügyi államtitkár, hogy milyen átalakításokat terveznek. Közben Balog Zoltán a köztévében azt nyilatkozta, hogy a költségvetésben most van olyan többlet, amelyet az egészségügyi dolgozók béremelésére lehetne fordítani.

Biztosan lesznek béremelések – ezt ígérte Balog Zoltán

Bár a Nemzetgazdasági Minisztériummal még tartanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de az emberi erőforrások minisztere azt szeretné, ha már idén emelkednének a bérek. Balog Zoltán szerint a költségvetésben most van olyan többlet, amit erre lehetne fordítani. A miniszter felkérte az egészségügyi államtitkárt, hogy tárgyaljon az érintettekkel, hogy milyen ütemben és milyen mértékben valósulhat meg ez. Többlépcsős béremelést terveznek, amit szeretnének idén kezdeni, majd 2017-ben és 2018-ban is folytatni, esetleg egy negyedik lépcsővel is bővíteni, ahogyan azt a tanároknál is tették. Balog Zoltán szerint a rezidenseknél és a fiatal szakorvosoknál – akik vállalják, hogy az állami egészségügyben dolgoznak – rendben vannak a bérek, most az a cél, hogy az idősebb orvosok bérét is felhozzák erre a szintre. Az ápolóknál 3-4 éves bérfelzárkóztatási programot szeretnének, és a szociális dolgozóknál is emelni kell a fizetéseket.

Dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az első lépés az egészségügyi szakdolgozók bérének az emelése kell hogy legyen. Ők azok, akik tömegesen mennek külföldre, mert nem tudnak megélni a fizetésükből, és rengeteget dolgoznak a jelenlegi bérükért.

“Egy ápolónő átlagos havi bére 150 000 forint, sokuknak sokkal kevesebb. Ennek a duplája lenne az ideális, külföldön ezeket a dolgozókat megfizetik, elismerik. És ne felejtsük el, hogy magasan képzett szakdolgozókról beszélünk, sokuk diplomás, és rengeteg felsőfokú tanfolyamot végeznek el. Ők azok, akik hétvégén, éjjel és az ünnepek alatt is dolgoznak, arról nem is beszélve, hogy fizikailag és lelkileg is nagy terhelésnek vannak kitéve. A négylépcsős emelés helyett mi jobban örülnénk egy kétlépcsős emelésnek, mert ez az a szféra, ahol már nincs mire várni” – mondta az NLCafénak a FESZ elnöke.

Egyelőre csak ígéret, de még idén jöhet béremelés az egészségügyben

Dr. Velkey György, a Kórházszövetség elnökhelyettese örül a várható béremelésnek, de egyelőre nem tud részleteket, hiszen a szaktárca még nem egyeztetett velük erről. “Valóban, a rezidensek és a fiatal szakorvosok fizetése emelkedett, sokszor jóval magasabb, mint a sok éve dolgozó szakorvosoké. Ezért a tapasztalt orvosok bérét is rendezni kell mielőbb. És égető szükség van az ápolók, a gazdasági és műszaki munkatársak jövedelmének emelésére, kellő mértékben. Reméljük, hogy ez most megtörténik” – mondta a Kórházszövetség elnökhelyettese az NLCafénak.

Az egészségügyi dolgozók bérei nemcsak Európához képest nagyon alacsonyak, de a visegrádi országokban dolgozókéhoz képest is. A Kórházszövetség álláspontja szerint az európai mintának megfelelően az első hatban kellene lennie az egészségügyben dolgozók bérének, jelenleg a 16. helyen kullognak, a 18 ágazatból. Dr. Velkey György azt is elmondta, hogy a szaktárca sok esetben kikéri és meghallgatja a Kórházszövetség véleményét, és bízik abban, hogy ez a jövőben is így marad. 

Egyelőre csak ígéret, de még idén jöhet béremelés az egészségügyben

Nem biztos, hogy lesz szuperkórház, viszont az OPNI újranyithat

Az egészségügyben várható átalakítások terveiről Ónódi-Szűcs Zoltán, egészségügyi államtitkár beszélt. Megpróbáltuk pár pontban összefoglalni a lényeget:

  • A jövőben 8-10 kancellár ellenőrzi majd a kórházakat.
  • Várhatóan három sürgősségi központ lesz, nem pedig egyetlen szuperkórház, ahogyan azt korábban tervezték. A budapesti ellátórendszer fejlesztésére több koncepció is készült, és az egészségügyi államtitkárság nem egyetlen szuperkórház, hanem a három sürgősségi központ tervét támogatja. Tehát lenne egy budai (Szent János Kórház), egy észak-pesti (Honvédkórház), és egy dél-pesti (Szent István, Szent László) központ, társkórházakkal együtt.
  • Elindult egy 4 milliárdos felújítás a Kútvölgyiben, a tervek szerint a Kútvölgyi-tömböt összekötnék a Kútvölgyi lejtő fölött a Szent János Kórházzal, az átkötésnél pedig egy budai gyermekcentrum jönne létre, amelyik pesti betegeket is fogadhat.
  • Nincs végleges döntés az OEP sorsáról.
  • Lehetséges az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) ápolási, szanatóriumi központként való újranyitása.

A Kórházszövetség elnökhelyettese kiemelte, hogy a magyar kórházak általános állapota nagyon rossz, és így van ez a fővárosi intézményekkel is. Sok pénz és gondos felújítások kellenének, éppen ezért jó döntésnek tartja, hogy a nagy múltú OPNI esetleg rehabilitációs központként újra kinyissa a kapuit. Mivel az intézmény már a bezárásakor is rossz állapotban volt, ezért ehhez is várhatóan rengeteg pénz kell majd.

 Itt olvashatsz többet az egészségügyről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top