Aktuális

Óvatosabban vezetnek az autósok a szupertraffipaxok élesítése óta

Az április 5-én élesített szupertraffipaxok az előzetesen várthoz képest kevesebb piros lámpán való áthaladást és gyorshajtást rögzítettek. Úgy tűnik, az intelligens kamerarendszerek környékén az autósok jóval óvatosabban vezetnek.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint már a szupertraffpaxok tesztidőszakában is azt tapasztalták, a járművezetők óvatosabban közlekednek, sebességüket csökkentik, legalábbis a kamerák környékén. Az új traffipaxrendszer, a Véda április 5-i élesítése óta eltelt egy hét alatt ugyanezt tapasztalták, úgy tűnik, a kameráknak erős a visszatartó erejük.

A vadonatúj intelligens kamerák a sebesség ellenőrzésén túl észlelik a tilos jelzésen áthaladást, rögzítik a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatát, az autópálya leállósávjára, a buszsávra, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását is, ugyanakkor a kézben telefonálást nem látják. Ellenőrizik még a járművek műszaki érvényességét, a kötelező felelősségbiztosítás meglétét, és elérhetőek az esetleges körözésekre vonatkozó információk is.

A szabálysértések feldolgozását a fénykép elkészítését követő néhány percen belül a kamerarendszer az ORFK szombathelyi és vásárosnaményi adatfeldolgozó központjaiba továbbítja, ahol feldolgozzák a beérkező adatokat, és postázzák a bírság értesítéséről szóló határozatokat, leveleket – írja az Inforádió.

Fotó: Czeglédi Zsolt - MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt – MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top