Aktuális

Hitelkártya: képzelt gazdagság, vagy segítség hó végén?

Ha azt mondjuk, akár mindkettő, nem vezetünk félre senkit. Hisz a hitelkártyák is olyanok, mint sok fontos dolog az életben: ha tudsz velük bánni, a javadat szolgálják.

Ha azt halljuk, hitelkártya, talán első körben az a nem túl jó érzés tör ránk, amivel a pénzhiányt is azonosítjuk. Hiszen mikor van az embernek szüksége hitelre? – tehetjük fel a kérdést jogosan. A válasz is egyszerű: akkor, amikor nincs saját tőkéje. Na, ilyenkor jöhet a képbe többek között a hitelkártya – gondoljuk.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy egy jól használt hitelkártyával még nyerhetünk is. Persze nem szeretnénk idealizálni a képet, inkább útmutatást keresünk és adunk. Mert azt vettük észre, a legtöbben nem is tudják, mire való a hitelkártya, és hogyan kell használni úgy, hogy ne veszítsünk általa. Azt már leírni is alig merjük, hogy még nyerhetünk is vele, mert tudjuk, nem könnyű elhinni.

Amikor nagyon kell a segítség…

Talán bele sem gondoltunk még, mit is jelent valójában, ha valaki hitelkártya-birtokos. A röviden szólva a lényeg az, hogy első körben a bank pénzét költjük, aztán ha időben visszafizetjük a teljes tartozást, nem terhel minket kamat. Na ezen a mondaton van a legnagyobb hangsúly. Mert aki a határidő tartását tudja vállalni, az tényleg jól járhat egy hitelkártyával. Mire gondolunk? Vegyünk példákat. Mondjuk fizetés előtt egy héttel az iskolás fiad bejelenti, hogy annyira nyomja a lábát a tornacipő, hogy képtelen benne edzeni, így tornázni sem tud, na meg a pénteki futóversenyről is lemarad. Mivel nincs már több ezer forintod egy normális cipőre, mit csinálsz? Vagy kérsz a legjobb barátnődtől, esetleg a szomszéd nénitől, vagy nem veszel neki cipőt. Egyik megoldás sem tűnik túl jónak. Mert nem jó tartozni sem egy barátnak, sem egy szomszédnak – a családról nem is beszélve.

Ám ha van egy hitelkártyád, azzal indulhattok is az üzletbe. Ha a hó elején megjön a fizu, abból pedig azonnal vissza is törlesztheted a cipő árát. Vagyis inkább mondjuk úgy, hogy az összes tartozásod. Így nem járhatsz rosszul. De ugyanez a helyzet mondjuk egy elfelejtett számlával vagy bármilyen nem várt kiadással is. Mert őszintén, ugye hogy minden hónapban van valami extra fizetni való, amit nem terveztünk be? Alig van olyan családi  kassza, ahol ne lenne érezhető hó végén, hogy rég volt már fizetésnap. Aztán meg ha történik valami, csak jön a pánik. Vagy helyette inkább egy hitelkártya? Mert akárhogy is alakul, jó érzés azt tudni, hogy van mihez nyúlni, ha beüt a mennykő.

Mérlegelj és használd ki,  ha tudod!

S hogy mikor beszélünk képzelt gazdagságról? Ha eszetlenül vásárolunk egy hitelkártyával és a határidőket nem tartjuk be. Na ekkor viszont más a helyzet. Ilyenkor jönnek a kamatok. De a legtöbben talán már a felnőtt éveink elején leszoktunk a felesleges költekezésről. Ha van elég önkontrollunk és megtanuljuk kihasználni a lehetőséget, még jól is járhatunk. Ahhoz azonban, hogy mindent megértsünk és ne fürödjünk be, szükségünk van szakember segítségére, aki világosan elmondja a részleteket. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy mérlegeljük, hogy a mi pénztárcánkban milyen szerep juthat egy hitelkártyának.

 

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
A hitelkártyákkal kapcsolatos legfontosabb szabály, hogy csak olyan vásárlások finanszírozására használjuk, amelyet egyébként is megengedhetünk magunknak – mondja Szabóné Herczeg Zsuzsa Éva, az OTP Bank egyik budapesti fiókjának ügyintézője. Ha ellenállunk az indokolatlan költekezés kísértésének, és minden esetben visszatérítjük a teljes felhasznált összeget a fizetési határidő lejárta előtt, a bank nem számít fel kamatot a vásárlásaink után. Arra azonban figyeljünk, hogy készpénzfelvétel esetén nem jár a kamatmentesség. “Ügyfeleimnek gyakran tanácsolom, hogy mindennapos kiadások finanszírozására a hitelkártyát – és így a bank pénzét – használják a sajátjuk helyett, hiszen az okos kártyahasználat lehetővé teszi, hogy a kamatmentes periódus alatt a saját pénzüket, havi bevételüket forgassák, akár gyarapítsák is. E mellett persze a hitelkeret egy-egy nagyobb beszerzésnél, vagy váratlan kiadásnál is fontos biztonsági tartalék lehet.” – tette hozzá a bank reklámjából is ismert ügyintéző.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top