Aktuális

Magyar sportoló bukott meg a doppingteszten

Tófalvi Éva ugyanazzel a szerrel bukott meg, mint a világhírű teniszezőnő, Maria Sarapova és még sok más élsportoló.

A csíkszeredai születésű, román színekben versenyző világkupagyőztes sílövő, Tófalvi Éva március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintájában mutatták ki az év eleje óta tiltólistán szereplő meldonium nevű szert.

A sportolót az IBU doppingbizottságának döntéséig ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől. Hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé idézik, de csak azt követően, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből.

Tófalvi Éva a 2008-2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján ő volt Románia zászlóvivője.

Tófalvi Éva immár a második romániai sportoló, aki meldonium használata miatt akad fenn a doppingteszten. A román hírforrások kedden számoltak be arról, hogy Mirela Lavrik futónő, a márciusi fedett pályás atlétikai világbajnokságon bronzérmes 4×400 méteres román váltó tagja is elbukta a doppingtesztet meldoniummal, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el, elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top