Aktuális

Elhunyt Arnold Wesker brit drámaíró

Arnold Wesker brit drámaíró ötvenéves írói karrierje alatt ötven színmű mellett verses- és novellásköteteket, tanulmányokat és egy gyerekkönyvet írt. Nyolcvanhárom évesen halt meg.

Arnold Wesker halálhírét fia, Lindsay Wesker közölte. A Parkinson-kórban szenvedő, kedden elhunyt író 1932-ben született, kelet-londoni zsidó családban. A 40-es évek végén sokféle munkát kipróbált, az ott szerzett élmények alapul szolgáltak írásaihoz.

Elhunyt Arnold Wesker brit drámaíró

A “dühös fiatalok” nemzedékébe tartozó Wesker műveit sokat játszották, a munkásosztályról írt drámáival robbant be az irodalmi életbe az 1950-es évek végén. A Chicken Soup with Barley, a Roots és I’m Talking About Jerusalem című trilógiával vált közismertté, amelyet Wesker-trilógia címen mutattak be a londoni Royal Court színházban. Magyarul is játszott darabja az 1957-ben írt A konyha, amelyből film is készült. 

A színházat is alapító író a hatvanas évek atomfegyver-ellenes mozgalmainak egyik vezető alakja volt, emiatt börtönben is ült. Műveit tizennyolc nyelvre fordították le.
II. Erzsébet 2006-ban lovaggá ütötte Arnold Weskert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top