Aktuális

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi boltzár eltörlésétől

Újra kinyithatnak az üzletek vasárnap, mi pedig szabadon tologathatjuk a bevásárlókocsikat kedvünkre. Óriási hatással lesz az életünkre, hogy újra lehet vásárolni orrvérzésig vasárnap is.

1. Vasárnap is mehetünk Ikeázni

Az első gondolatom, amikor olvastam a hírt, az volt, hogy hurrá, mehetek a gyerekeimmel újra az Ikeába vasárnap is. Nem annyira vásárolni, mint csak úgy lenni. Mi már csak ilyenek vagyunk, templom helyett Ikeázni, kószálni, nézelődni, minden kanapét kipróbálni és hotdogot enni szeretünk.

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi nyitva tartástól

2. Mehetünk szombaton egész nap fesztiválozni, kirándulni

Az egyik legnagyobb problémám az volt a vasárnapi zárva tartással, hogy a legjobb gyerekprogramok általában szombaton vannak. Viszont a heti bevásárlást meg mikor máskor tehettem volna meg, mint szombaton, amivel már el is ment a fél délelőtt, úgyhogy rendszerint a fél gyerekfesztiválozásról lemaradtunk, mert csak délután nézhettünk ki a programokra. Ennek most vége, szabaddá vált a szombat, szabad a fesztivál, szabad a nagy kirándulás. Mert nyilván a szombat a legstresszmentesebb nap, amikor felelőtlenül kirándulhatunk, nincs az agyunk hátsó szegletében az a kis gondolat, hogy de holnap már iskola, munka, mosni kell és hazaérni időben.

3. Nem idegesítjük magunkat szombat reggel

Nem kell végre mindent belepréselnünk ebbe az egy napba. Nem kell összeveszni a férjjel, hogy ne tespedjen a kanapén, mert indulni kell cipőt venni a gyereknek, megvenni a tejet és húst, és nem kell noszogatni a gyerekeket sem, hogy elintézzünk mindent szombaton, mert vasárnap már csend és hullaszag terjeng majd csak az utcákon. Mostantól két kézzel szórhatjuk a pénzünket vasárnap is, micsoda felemelő érzés!

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi nyitva tartástól

4. Nem baj, ha elfelejtünk kiflit venni

Vagy bármi mást. A nagy vasárnapi zárva tartás számomra azért is volt rémálom, mert rendszeresen elfelejtettem szombaton beszerezni valami Apró De Nagyon Lényeges Dolgot. Amire óriási szükség lett volna aztán vasárnap. Mint például a kiflik. Ha vettem, akkor is elszámoltam magam, és kiderült, hogy nem elég vagy másnapra már ki is száradt. Mostantól végre lekerül az a teher a vállamról, hogy mindenre mindig emlékeznem kell, és nem baj, ha kimarad valami szombaton a kosárból, akkor sem jön el a világ vége vasárnap.

5. Nem baj, ha a gyerek későn szól, hogy hétfőre kell valami az iskolába

Legalább kéthetente előfordult, hogy a gyermekeim elfelejtettek pénteken és szombaton szólni – nem vertem beléjük rendesen a vasárnapi zárva tartás eszméjét –, és csak vasárnap délután derült ki, hogy hétfőre vinniük kell ragasztót, kartonpapírt, tisztasági csomagot, elvesztették a körzőt, ceruzájuk sincs, és különben is kinőtték a tornacipőjüket. Ilyenkor aztán nem segített a három sarokkal arrébb lévő vasárnap is üzemelő családi kisbolt. Nincs többé stressz, ilyenkor csak elugrunk a nagy gonosz plázába, és beszerezzük vasárnap, ami hiányzik.

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi nyitva tartástól

6. Nem kell templomba menni

Nem mintha a többségünk ment volna a vasárnapi boltzár miatt, de azért mindig ott motoszkált a fejünkben, hogy már megint nem vagyunk a templomban vasárnap reggel, pedig elvileg ez az egyik fő oka annak, hogy zárva van minden.

7. Nem kell a nagyit dolgoztatni

Szegény kisboltosok nagymamái, akik beálltak a pult mögé vasárnaponként, hogy menjen az üzlet. Családtagként ők árulhattak 70 évesen – ingyen –, de a 25 éves alkalmazottnak – pénz helyett – pihenni és családozni kellett. Ezennel vége, világ nagymamái, pihenjetek!

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi nyitva tartástól

8. Nem kell többé a családdal foglalkozni

A kedvenc érveim közé tartozott, hogy azért vannak zárva a boltok, mert vásárlás helyett mindenki foglalkozzon a családjával. A mi kis életünkben ez a kettő – vásárlás és egymással törődés – sosem zárta ki egymást. Mostantól viszont akkor már mindenki menekülhet vissza a bevásárló központokba, aki nem szereti nézni a család fejét vasárnaponként.

9. Újra kaphatunk hétvégi pótlékot

Nem volt az a vasárnapi munka annyira rossz azoknak, akik hétvégi pótlékot kaptak érte, hiszen jelentős pénzösszeget, akár 100% bérpótlékot is jelentett a havi büdzsében. Azért ez nagyon nem mindegy kategória.

10. Végre vasárnap is menstruálhatunk

Eddig is menstruáltunk vasárnap, a boltzár ellenére, de határozottan kínos jeleneteket eredményezett néha az, ha elfelejtettük időben feltölteni a betét- és tamponkészleteinket, és csak vasárnap ébredtünk rá, hogy nincs semmi menstruáció elleni eszközünk a lakásban. De ide tartozik az a kellemetlen helyzet is, ha a gyerek pelenkája fogyott el pont vasárnap, és a helyi családi kisboltban, ha egyáltalán volt pelenka, az sem a mi gyerekünknek való méret volt.

És még bőven sorolhatnám a felmerülő kényelmetlenségeket, amikhez a kis konformista életünkben már hozzászoktunk, amíg mindennap nyitva voltak a boltok. Mostantól újra fellélegezhetünk, egy nyomasztó problémával kevesebb lesz az életünkben.

10 dolog, amiben megváltozik az életünk a vasárnapi nyitva tartástól

Olvass még többet a vasárnapi nyitvatartásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top