Aktuális

Ezek lesznek a vasárnapi boltzár feloldásának következményei

Nőhet a kiskereskedelmi forgalom, és több ember dolgozhat azok után, hogy újra lehet majd vasárnaponként vásárolni.

Nőhet a magyar GDP a vasárnapi vásárlási szünnap feloldásának köszönhetően – nyilatkozta a Világgazdaságnak Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. A szakember szerint a vasárnapi nyitvatartás hatása nem lesz óriási, de ahhoz elegendő lehet, hogy ne 2,3 százalékkal, hanem 2,5 százalékkal nőjön idén a magyar GDP.

Emellett a vasárnapi szünnap feloldása ideiglenesen gyorsíthatja az egyébként is növekvő kiskereskedelmi forgalmat, pusztán azért, mert lesz egy plusz nap, amikor lehet vásárolni.

A lépésnek a foglalkoztatásra is kedvező hatása lehet. A vasárnapi zárva tartás bevezetése után ugyanis csökkent a dolgozók száma a szektorban, most ugyanennyivel nőhet. De nemcsak a foglalkoztatottak száma, hanem a fizetésük is nőhet vélekedett.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza hasonló véleményen van: szerinte “nagymértékű béremelést kell végrehajtani a szektor gondjainak megoldására”. Hozzátette: a vasárnapi zárva tartás tavalyi bevezetése nem segítette a kiskereskedelmi forgalom növekedését. De lehetetlen kiszúrni az adatokból, hogy mennyi hiányzik a forgalomból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top