Aktuális

Senki sem hibás a kórházak által passzolgatott beteg halálában

Lezárult a vizsgálat a kórházak által passzolgatott, végül elhunyt külföldi nő halálának ügyében. Megdöbbentő eredménnyel.

Mind a mentőszolgálat, mind a kórház a szakma szabályainak megfelelően járt el annak a 37 éves külföldi nőnek az ellátásánál, aki március elején halt meg, miután a mentők az egyik fővárosi kórházba szállították – közölte a vizsgálat eredményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn.

Mint ismeretes, márciusban egy 37 éves külföldi nő az utcán esett össze. A stroke-gyanús esethez a XII. kerületbe riasztották a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított. Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni, majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban, újra kellett éleszteni, végül rosszulléte után négy órával a Szent Margitban műtötték meg, ám azóta elhunyt.

Ónodi-Szűcs Zoltán  egészségügyért felelős államtitkár március végén vizsgálatot rendelt el az ügyben. A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy megfelelő volt-e az adott esetben, illetve megfelelő-e általában véve a kórházak és a mentőszolgálat együttműködése, illetve szükség van-e annak javításához jogszabály-módosításra.

Az államtitkárság közleménye szerint a beteget az eset körülményeihez képest a lehető legrövidebb időn belül a mentő – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – egyenesen az őt ellátó intézménybe vitte. Az életét azonban nem tudták megmenteni.

Azt írták: a jövőben a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki a betegek ellátásáért, a mentőszolgálat pedig felajánlotta, hogy a gyorsabb információáramláshoz tetra rádiókat biztosít a kórházaknak.

A központi ágynyilvántartó rendszerbe telefonon beérkező adatokat a jövőben az egészségügyi szolgáltatóknak utólag írásban is meg kell erősíteni, és amennyiben az intézmény nem tud beteget fogadni, azt indokolni szükséges. Ennek a jelenleg is meglévő szabályrendszerét további részletszabályok kialakításával egészíti ki az államtitkárság – tudatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top