Aktuális

Videó készült a gyűlölet-bűncselemények ellen a nemzetközi roma napra

1990 óta hivatalosan április 8-a a nemzetközi roma nap. Az Amnesty International a Gyűlölet nélküli világ című kampányának keretében készített erre a napra egy animációt, mely nemcsak a romáknak szól, hanem minden embernek.

“Ez itt a Föld. 7,3 milliárd ember lakja 7 kontinensen” – ezzel a mondattal kezdődik az Amnesty International videója, mellyel kifejezetten a gyűlölet indítékú bűncselekmények ellen kampányolnak.

Honlapján az Amnesty International megjegyzi: “célunk, hogy az előítélet motiválta bűncselekmények esetében a hatóságok nevesítsék a rasszista, homo- vagy transzfób, illetve xenofób motivációt, folytassanak megfelelő nyomozást és tegyenek meg mindent az áldozatok védelme érdekében. Magyarországon a hatóságok hiányosságai miatt nincs megfelelő és hatékony fellépés a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben. Az Amnesty International sürgeti a rendőrség, az ügyészség, az áldozatsegítés, illetve a büntető igazságszolgáltatás egészének reformját a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés, valamint azok megelőzése érdekében”.

Mi az a gyűlölet-bűncselekmény?

A gyűlölet-bűncselekmények előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények. Az áldozatokat, helyszíneket vagy tárgyakat azért éri a támadás, mert (akár csak a támadó szerint) rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal (például faji hovatartozás, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság), amellyel kapcsolatban az illetőnek előítéletei vannak. Tehát a társadalom kisebbségben lévő tagjait, csoportjait éri támadás egy olyan tulajdonságuk miatt, amely az illető személyiségnek fontos és megváltoztatatlan része.

(via Index)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top