Aktuális

Otromba szexista galériával köszönti a tavaszt egy pécsi lap

Az egyébként a pécsi önkormányzat tulajdonában álló pécsi portál gyomorforgató módon tárgyiasítja a nőket, mindezt "hurrá, itt a tavasz felkiáltással" és leginkább az adófizetők pénzéből.

A Pécs Ma nevű portál elvileg a baranyai nagyváros eseményeiről számol be, emellett aktuális híreket kínál a látogatóinak. A Pécs Ma portált a Pécsi Tükör értesülései szerint a Pécsi Kreatív Központ Kft. üzemelteti, amely egy önkormányzati cég és, amelyet 2013-ban nem kevesebb, mint 146,5 millió forinttal támogatott a város (és amely ennek ellenére 8,6 millió forintos mínusszal zárta az adott évet). Ne feledjük, hogy ez a támogatás java részben adóforintokból állt. Ez már önmagában érdekes, főleg, ha az oldalon látható számos hirdetést, reklámot is hozzávesszük, de most nem ezért gyűltünk össze.

Sokkal inkább azért, mert  ez a derék portál tegnap ezt a cikket tudta közzétenni. Mielőtt bárki kattintana, gyorsan körülírom: a cikk – itt most kicsit túlzok, mert valójában egy képgalériáról van szó – címe: Itt a nyár! A pécsi lányok a legszebbek! Most egy pillanatra tekintsünk el az érfalrepesztő újságírói kreativitástól (tényleg, ezt sikerült?), és szomorkodjunk egy sort azon, hogy Magyarországon, 2016-ban lehet helye egy hasonló anyagnak, illetve, hogy minden évben, ha a hőmérséklet X foknál (X nagyobb-egyenlő, mondjuk 23), valahol egy fáradt szerkesztő kitalálja, hogy nosza, zavarjuk ki a fotóst a városba miniszoknyás/bikinis/haspólós lányokat-nőket fotózni, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Otromba szexista galériával köszönti a tavaszt egy pécsi lap

Ha pedig már ilyen tanítanivaló módon tárgyiasítjuk a nőket, hát azt bizony mutassuk is meg az olvasóknak, az adófizetőknek, akiknek a pénzéből működtetjük az oldalunkat. De persze, mivel ma már nem lehet csak úgy bárkit, bármikor lefotózni az utcán, legalábbis az előzetes (!) engedélye és hozzájárulása nélkül, a Pécs Ma szerkesztői elképesztő adatvédelmi bravúrhoz folyamodva egyszerűen levágták a fotókról az azokon szereplő nők fejét. Azért dekoltázsból, meg fenékből maradt elég, hát hiszen mi kell a jónépnek, gondolhatták ők, hiszen a nő nem más mint segg meg csöcs, a többi úgyis mindegy.

Otromba szexista galériával köszönti a tavaszt egy pécsi lap

Ezt az eleve undorító hozzáállást tovább fokozza, hogy a képek között szerepel olyan is, amelyen jellegzetes tetoválás is látható, ami szerintem önmagában alkalmas az adott személy azonosítására, illetve jogi szempontból egyébként teljesen mindegy, hogy látszik-e a képen szereplő ember arca vagy sem, mivel már egy jellegzetes ruhadarab vagy ékszer is elvileg beazonosíthatóvá tehet valakit. Arról nem beszélve, hogy még akkor is engedélyt kellene kérni a fotók elkészítéséhez, ha csak az adott emberek kislábujja szerepel rajta. Igaz, nem tudom, hogy a Pécs Ma szerkesztői ezt megtették-e, azonban, ha igen, akkor felmerül a kérdés, hogy miért vágták le a szereplők arcát.

A fotókat megnézve egyébként több képen is egyértelműen látható, hogy nagy távolságból, teleobjektívvel készültek, így felmerül a gyanúja annak, hogy itt bizony senki sem lett megkérdezve, hogy szeretné-e, ha ország-világ elé felkerülne a kép, ahogy épp a melltartója pántját igazgatja, vagy a barátjával karonfogva sétál (mert ilyen kép is szerepel a galériában, gondolom, a fiatal pár tudta és engedélye nélkül).

Otromba szexista galériával köszönti a tavaszt egy pécsi lap

Szóval kedves Pécs Ma, ha ezt olvassátok, szerintem tartsatok pár perc szünetet, amíg egy picit magatokba szálltok, de előtte, ha lehet, töröljétek ezt a förtelmet, már csak a városotokban élő nők kedvéért is (akik egyébként az adóforintjaikból a ti fizetéseteket is biztosítják). Utána pedig gondolkozzatok el az olyan szavak és kifejezések jelentésén, mint: “újságírói etika”, “szexizmus”, “tárgyiasítás”, “undorító, gerinctelen féregség”. Illetve, a szerkesztőségünk elérhetőségein kíváncsian várnám azoknak a pécsi nőknek a véleményét, akik felismerik magukat a Pécs Ma galériájában szereplő fotók egyikén.

Otromba szexista galériával köszönti a tavaszt egy pécsi lap

További cikkek szexizmusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top