Aktuális

Ismét zaklatásra derült fény Pannonhalmán

A tavalyi kiderült pannonhalmai zaklatás ügye után ismét hasonló visszaélésre derült fény, melynek helyszíne ugyancsak az apátság volt.

Egy volt pannonhalmi diák még tavaly tett panaszt az egyik szerzetesnél, hajdani tanárára, szexuális zaklatás miatt. Az idős pap jelenleg is szerzetes Pannonhalma apátságában.

Zárt, egynemű közösségekben gyakoriak a hasonló visszaélések
Zárt, egynemű közösségekben gyakoriak a hasonló visszaélések

A zaklatás húsz évvel ezelőtt, egy különórán esett meg. A bepanaszolt szerzetes Várszegi Asztrik főapát kérésére 2015 szeptemberében önfeljelentést nyújtott be a Győri Járási Ügyészségen. Vallomásához csatolta az egykori diák panaszlevelét is, igazolva annak tartalmát.

Az ügyészség szerint a szerzetestanár “tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg”. Az ügyészség azt is közölte, hogy az ügy elévült, így büntetőeljárás sem lesz.

A vizsgálattal megbízott egyházi bizottság időközben egy másik, hasonló tartalmú bejelentést is kapott a szerzetes munkásságára vonatkozóan.

A vatikáni Hittani Kongregáció március elején hozott ítéletet a pannonhalmai ügyben. Eszerint a vétkes illető megúszta az egyházi kiközösítést, de élete végéig a külső kapcsolatoktól elzárva kell vezekelnie bűnei miatt, egy helyi idősotthonban, kisegítő lelkészként. A két panaszos a döntéssel az ügyet lezártnak tekinti, az iskola bocsánatkérését mindketten elfogadták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top