Aktuális

“Az igazságosság és a kölcsönös tisztelet szavatolhatja a lakosság lelki és anyagi jólétét”

A háború és szegénység elől menekülők megsegítését emelte ki húsvéti üzenetében Ferenc pápa. A húsvétvasárnap bemutatott ünnepi szentmisét követően apostoli áldását adta Rómára és a világra.

Ferenc pápa több országot is felsorolt, ahol tömegek szenvednek vagy halnak meg. Szíriának is békét kért. Elmondta, imádkozik a folyamatban lévő béketárgyalások sikeréért, hogy jó szándékkal lehessen aratni a “béke gyümölcseit”, és meg lehessen kezdeni egy “testvéri társadalom” felépítését.

A pápa reméli, hogy a Földközi-tenger térségében és a Közel-Kelet más részein is létrejön a “népek és kultúrák gyümölcsöző találkozása”. Az izraeli–palesztin viszony rendezéséhez szerinte le kell rakni egy igazságos és tartós béke alapjait, mégpedig közvetlen és őszinte tárgyalások eredményeként. Szerinte végleges megoldást kell találni az Ukrajnában zajló háborúra is, bátorítva a humanitárius segítséget, a fogva tartott emberek kiszabadítását. A pápa az afrikai fegyveres viszályokra is utalt, külön említve Burundit, Mozambikot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt.

Ferenc pápa megemlékezett a terrorizmus áldozatairól. Kiemelte, hogy a “vak és kegyetlen erőszak ezen formája” továbbra is ártatlan emberek vérét ontja a világ legkülönbözőbb pontjain, mint ahogy az Belgiumban, Törökországban, Nigériában, Csádban, Kamerunban és Elefántcsontparton történt.

A menekültek kapcsán kifejezte reményét, hogy a Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozón az emberi életet és méltóságot helyezik a középpontba, s hogy olyan politikai irányvonalakat dolgoznak ki, amelyek képesek megvédeni a fegyveres konfliktusoknak, etnikai és vallási viszályoknak kitett embereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top