Aktuális

Új tengeri útvonalon próbálkoznak az embercsempészek

Olaszországba vezető tengeri útvonalat kerestek az embercsempészek a Görögországban rekedt menekülteknek. Az utasokat hajókkal viszik Olaszországba.

Az utasokat az embercsempészek kisebb hajókon szállítják Olaszországba, de azt nem árulják el, hogy hova. Az utasok nem mutatkozhatnak a fedélzeten, amíg a hajó el nem éri a nemzetközi vizeket. Az embercsempészek 3000 és 5000 euró közötti összeget kérnek egy emberért. Április első hetében indítanák mindezt.

 

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint az embercsempészek telefonszámát a Facebookon lehet megtalálni, csak fel kell hívni őket, és le kell foglalni egy utat. Beszélnek másik alternatív útvonalról, amely Bulgárián át vezet Romániába vagy Szerbiába. Romániában a Kárpátok nehezen leküzdhető természetes akadályt jelentenek, Szerbia az összehangolt intézkedések miatt zsákutca. Ám a menekültek a legtöbb esetben nem is jutnak át Bulgárián, nemcsak a megerősített határvédelem miatt, hanem mert fegyveres bandák vadásznak könnyű zsákmányra a határtérségben fekvő erdőkben.

Törökországból a Fekete-tengeren keresztül vezet Romániába egy további alternatív útvonal, onnan tovább ugyanígy Lengyelország felé, de ezen az útvonalon egyelőre igen kevesen jutottak el Nyugat-Európába. Az Oroszországon keresztül Finnországba vezető útvonal sem ígéretes, miután Helsinki és Moszkva a héten megállapodott arról, hogy korlátozzák a harmadik országok állampolgárainak áthaladását a finn–orosz határon.

Sok menekült tudja az újság szerint, hogy kevés esélye van arra, hogy eljusson Nyugat-Európába, de azt is tudják, hogy nem bízhatnak meg az olaszországi utakat kínáló embercsempészekben sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top