Aktuális

Ferenc pápa lenyomta Obamát és Merkelt

Ferenc pápa nemcsak a katolikusok, de a más felekezethez tartozók körében is rendkívül népszerű az egész világon.

Ferenc pápa népszerűbb a világ vezető politikusainál is, három éve kezdődött pápaságát jelentős jóindulat övezi.

A WIN/Gallup International globális piac- és közvélemény-kutató csoport 64 államban, mindenütt nagyjából 1000 személy megkérdezésével végzett felmérést. A résztvevőknek a következő kérdést tették fel: “Tekintet nélkül saját vallására, nagyon kedvező, inkább kedvező, inkább kedvezőtlen vagy nagyon kedvezőtlen véleménye van Ferenc pápáról?”

A pápa a római katolikusok körében bizonyult legnépszerűbbnek, akiknek 85 százaléka kedvező véleménnyel volt róla. A megkérdezett zsidók körében is 65 százalékos népszerűségnek örvendett.

Portugáliában a legnépszerűbb

A közvélemény-kutatásban részt vevő 64 országból Portugáliában és a Fülöp-szigeteken volt a legnépszerűbb a római katolikus egyházfő. Portugáliában a megkérdezettek 94 százaléka, a Fülöp-szigeteken pedig 93 százaléka válaszolt úgy, hogy kedvező véleménnyel van Ferenc pápáról.

Ferenc pápa a legkevésbé Tunéziában, Törökországban és Algériában bizonyult népszerűnek, míg az azerbajdzsániak azt válaszolták, hogy keveset tudnak róla.

A WIN/Gallup szerint Ferenc pápa vezetné a népszerűségi listát, ha összehasonlítanák megítélését a világ politikai vezetőivel. A közvélemény-kutató csoport szerint a római katolikus egyházfő nettó népszerűségi pontszáma +41, amely a kedvező és a kedvezőtlen vélemények különbségéből adódó szám. Ezzel Ferenc pápa vezeti a népszerűségi rangsort Barack Obama amerikai elnök (+30), Angela Merkel német kancellárasszony (+13), David Cameron brit miniszterelnök (+10) és François Hollande francia elnök (+6) előtt.

Jean-Marc Leger, a WIN/Gallup International elnöke elmondta, hogy Ferenc pápa olyan vezető, aki túllép a vallási korlátokon. “Felmérésünk azt mutatja, hogy a világ lakosságának különböző felekezetekhez és régiókhoz köthető határozott többsége kedvező képet alakított ki magában a pápáról” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top