Aktuális

Fizetős parkolás: maradhat az 5 perces türelmi idő

Jövő hét szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy a parkolási rendeletbe visszakerülhet a korábban törölt 5 perces türelmi idő. Tengernyi felesleges idegeskedéstől és pótdíjfizetéstől szabadulnának meg így az autósok.

Parkolócédula vásárlása esetén folyamatosan az óránkat nézzük, és értelemszerűen izgulunk, nehogy kicsússzunk az időből. Megvan az esély, hogy újra haladékot kapjunk a fővárostól, mivel a parkolási rendeletbe visszakerülhet a korábban törölt ötperces türelmi idő. Az erről szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés.

Fizetős parkolás: újra életbe lép az 5 perces türelmi idő

De mit is jelent ez pontosan? 

A parkolási rendelet módosítása a várakozási díj utólagos igazolásával kapcsolatos pontosítást tartalmazza, amely szerint a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő, és a várakozási díjfizetést a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja. 

Tehát ha veszünk például 50 percre egy cédulát, de meg kéne hosszabbítanunk, akkor van még 5 percünk, tehát elég az 55. perctől venni a következőt – a köztes időre így nem kapunk, nem kaphatunk büntetést.
   

A türelmi idő eltörlésére vonatkozó módosítás egyébként áprilisban lépett volna hatályba.

A budapesti díjfizetés szabályai itt olvashatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top