Aktuális

5 évet kapott a blogger

Bíróság elé állítottak egy ellenzéki bloggert Vietnamban. Nguyen Huu Vinh egy exkormányzati ember fia, 1999-ig rendőr volt. Pere szerdán kezdődött, és meg is büntették: öt évet kapott. Asszisztensnője is rács mögé került.

Vietnam-szerte ismert családba született a most 59 éves Nguyen Huu Vinh. Apja miniszter volt, és egy ideig moszkvai nagykövet a Szovjetunióban.

Vinh egészen 1999-ig dolgozott rendőrként, és miután leszerelt, magánnyomozó céget alapított. 2007-ben indította első blogját, 2013-ban Polgárjogok címen hozta létre a másodikat, 2014-ben pedig Vietnami Történetírás címmel a harmadikat. Asszisztensnőjével, a 35 éves Nguyen Thi Minh Thuyjal karöltve azzal vádolták őket, hogy a demokratikus szabadságjogokkal visszaélve megsértették az állam érdekeit.

Fotó: anhbasam.wordpress.com
Fotó: anhbasam.wordpress.com

Vinh blogjaiban szemlézte az állami média és más ellenzéki aktivisták szerepét, politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális híreit. A vádirat szerint a két később alapított blogon megjelent mintegy kéttucatnyi cikk, amely eltorzítva állítja be a kormányzó kommunista párt politikáját.

Nem “filléreskedtek” a büntetéssel

Az asszisztensnőt a bírák három év szabadságvesztéssel sújtották, Minh öt évet kapott. Az ügyészség szerint a cikkek “egyoldalú, pesszimista nézetről tanúskodnak, aggodalmat és bizalmatlanságot keltenek a társadalomban a párt és a kormány iránt”.
A vádlottak tagadták bűnösségüket. Minh ügyvédje “abszurdnak” nevezte az eljárást.

Kiálltak mellettük

A per kezdetekor többtucatnyian a blogger fotóját a magasba tartva követelték a férfi és kollégája szabadon engedését, de a tiltakozók csoportját feloszlatta a rendőrség, sőt az MTI információi szerint legkevesebb két embert őrizetbe vettek.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook


Nemzetközi jogvédő szervezetek és számos nyugati kormány fogalmazott meg éles kritikát Vietnam ellen, mivel rendszeresen börtönöznek be ellenzékieket, miközben azok teljesen békés módon fejtik ki véleményüket. A kormány szerint viszont mindez merő rágalom, ők állítják: csak a törvényszegőket ítélik börtönbüntetésre.

A Riporterek Határok Nélkül nevű jogvédő szervezet nyilvántartása szerint Vietnamban 30 ellenzéki blogger van börtönben, ezen a rémes ranglistán Vietnam dobogós, Kína első helye után ők a másodikak.

Minh és társa egyébként 2014. májusi letartóztatásuk óta börtönben vannak.

Ha már blogokról esett szó, akkor íme pár, jóval könnyedebb téma:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top