Aktuális

Kiperelték a 9 újszülött halálát okozó járványról szóló titkos ÁNTSZ-jelentést

Túlterhelt volt 2013 augusztusában az a borsod megyei kórház, melyben kilenc csecsemő vesztette életét – derül ki az eltitkolt ÁNTSZ jelentésből.

2013 októberében mi is megírtuk: bakteriális fertőzés okozta a miskolci koraszülöttek halálát. Kiderült, hogy 2013 októberében összesen kilenc koraszülött halt meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központjának Koraszülött és Újszülött Pathológiai Osztályán. Az eset hatalmas vihart kavart, a 24.hu videóriportja szerint voltak olyan szülők, akiket SMS-ben értesítettek gyermekük haláláról.

Az Átlátszó csapata “ráfeküdt” a tragédiára, és a nyilvánosság elől eltitkolt ÁNTSZ-jelentést kiperelték az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Ezt titkolták el:

Az oknyomozó portál írása szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) a kórházban lefolytatott vizsgálata azt állapította meg, hogy a 2013. augusztus 2. és 10. között lezajlott járványt az intézményben Klebsiella pneumoniae baktérium okozta, ami miatt áttöréses véráramfertőzés, szepszis lépett fel a csecsemőknél. A kilencedik baba augusztus 14-én hunyt el, a vizsgálat kiterjedt az ő esetére is.

Kiperelték a 9 újszülött halálát okozó járványról szóló titkos ÁNTSZ-jelentést

Hogy a baktérium miként kerülhetett be a Koraszülött és Újszülött Osztályra, nem lehetett megállapítani, de az Átlátszó által most kiperelt hivatalos jelentés szerint az a környezetben széles körben előfordul.

A Klebsiella-fertőzés számos betegség kialakulásához vezethet, elsősorban a légző és kiválasztó szervrendszerekben. Akár a kórházi személyzet, akár a csecsemőket látogató szülők is bevihették a baktériumot a koraszülött osztályra, de előfordulhat az is, hogy egyes újszülöttek a szülőcsatornán keresztül fertőződnek meg vagy később az anyatej révén.

A Klebsiella baktérium
Az Enterobacteriaceae család egyik jellemző nemének tagja. Megtalálható a száj, a bőr és a belek normál baktériumflórájában, de ha belégzik, súlyos tüdőfolyamatokat indíthat el. A leggyakoribb fertőzés, amit okozhat, a tüdőgyulladás és a hörghurut, de elég gyakran kialakulhat tüdőtályog és gennyesedés is.
 

A jelentés kitér arra, hogy a kórház – hasonlóan a legtöbb fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményhez – humánerőforrás-gondokkal küzd, de az egészségügyi ellátás egyéb feltételei magas szinten biztosítottak voltak, illetve hozzátették: a vizsgált időszakban az érintett részleges ápoltak száma és ezen belül is az alacsony súlyú, intenzív ellátást igénylő koraszülöttek száma magas volt, ez pedig az átlagost jóval meghaladó terhet rótt az ott dolgozó egészségügyi ellátó személyzetre.

A teljes jelentés itt, az Átlátszó cikkében olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top