Aktuális

Csok után újabb támogatásként jöhet a NOK

A csok után jöhet a NOK, avagy a Nemzeti Otthonteremtési Közösség. A tagok között sorsolással döntenének, kik kaphatnak kamatmentes állami támogatást a lakásvásárláshoz.

Az Országgyűlésnek továbbított javaslat szerint a NOK-hoz csatlakozó tagok a lakástakarékpénztárak működéséhez hasonlóan kötelezettséget vállalnak meghatározott összegek befizetésére, azaz előtakarékoskodnak. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a NOK 10 éves futamidőre kamatmentesen megelőlegezi a kisorsolt tagoknak.

A közösséget erre szervezett cég működtetné, amely a tagok vagyonát is kezeli. A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint összegű. Egy szervező több közösséget is működtethet. A tagok szervezési díjat fizetnek a cégnek.

A csok 2016-hoz hasonlóan a NOK mellé is jár állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarítások kizárólag új építésű ingatlanok vásárlására fordíthatók.

Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint közötti. Ha a tag a sorsolást követően a szerződésében meghatározott összegnél magasabb értékű új lakóingatlant vásárol, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie.

A NOK bevezetésével a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt módosítanák úgy, hogy a NOK-ba történő befizetés is lakáscélú felhasználásnak minősül, így a lakáskasszás, állami támogatással növelt megtakarítás is felhasználható a NOK-os befizetésre.

Ahhoz, hogy a NOK tagja bekerülhessen a sorsolásba, a közösség szervezője felméri a szerződéses feltételeket, a tag teljesítette-e az előtakarékosság meghatározott mértékét, rendelkezésére áll-e a szükséges önerő. Elsőbbséget élveznek azok, akik 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezési díjfizetést vállaltakt, és azt a sorsolás időpontjáig teljesítették.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tagnak kell ahhoz csatlakoznia. A közösséget határozott időtartamra hozzák létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig működhet –  írja a hvg.hu.

CSOK után újabb támogatásként jöhet a NOK

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top