Aktuális

Egyre többen költöznek vissza Magyarországra

Egyre több külföldön született vagy hosszabb ideig ott élt magyar költözik vissza Magyarországra.

A hazai lakosság 5,5 százaléka élt már legalább egy évet külföldön – írja a KSH friss elemzésére hivatkozva a Világgazdaság. Közülük nagyjából 200 ezren Magyarországon születtek, majd hosszabb külföldi tartózkodás után tértek vissza. A népszámláláskor rajtuk kívül 211 ezer külföldön született magyar és 133 ezer külföldön született nem magyar állampolgár élt hazánkban. A legtöbben a rendszerváltás után települtek be Magyarországra.

A visszaáramlás már a hetvenes évek óta tart, a kilencvenes évek óta pedig egyre többen költöznek haza Magyarországra, a népszámlálás évében 13 ezren tették ezt.

A külföldről visszatérő magyarok közül arányaiban sokkal többen rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, mint az ország teljes felnőtt lakosságának átlaga. Az érettségizettek aránya viszont a két csoportban nagyjából megegyezik. A visszatérők 84 százaléka beszél a magyar mellett valamilyen idegen nyelven is.

A legtöbben Budapestre, azon belül is a  II., a XI., a XIII. és a XIV. kerületekbe költöztek vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top