Aktuális

Telefonos csalás: ne hívd vissza ezt a számot!

Újra terjednek a lehúzó telefonhívások, de hogyan működik az ilyen, és hogyan védekezhetünk ellene? Tudj meg mindent a cikkből!

A külföldről érkező lehúzó telefonhívások nem új keletűek, volt már egy olyan hullám Magyarországon, amikor Afrikából érkező telefonhívásokkal próbálták kicsalni az emberek pénzét. Most újra egyre több kétes hívás érkezik, nemcsak Afrikából, hanem más országokból is. Épphogy csak megcsörren a telefon, a csalók arra várnak, hogy visszahívjuk őket.

Mostanában a +2693364120-as számról, vagyis a Comore-szigetekről érkező hívások a leggyakoribbak, de Algériából egy +213-assal kezdődő telefonszámról, és egy +236-tal kezdődő számról a Közép-Afrikai Köztársaságból is próbálkoznak. Többeket nem hagyományos módon, hanem a Viberen hívtak ezen számok egyikéről.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a hirado.hu-val azt közölte: A hívásokat nagy tömegben, számítógépek segítségével indítják, nem egyenként tárcsáznak. A csalás neve Wangiri (ami egy japán eredetű kifejezés: egy és letesz), a módszer pedig nem új keletű, de a technológia fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a csalók számára. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács saját munkatársainak telefonjára is érkezett ilyen hívás a Zöld-foki Köztársaságból (+238), de São Tomé és Príncipe (+239) is azok közé az afrikai országok közé tartozik, ahonnan néha megpróbálják átverni az európai előfizetőket.

Vigyázat, újra terjed a telefonos lehúzás!

A Telenor Vállalati Kommunikációs Igazgatósága azt közölte, hogy bár Magyarországról lehetetlen külföldi, emelt díjas számokat hívni, egyes, távoli országokban működő, alapdíjas szám feltárcsázása egy magyar ügyfélnek még így is percenként több száz forintba kerülhet. A nemzetközi vonalak használatának elszámolása percalapú, vagyis ha a hívó fél 1-2 másodpercen belül bontja is a vonalat, akkor is egy teljes percet ki kell fizetnie.Előfordul az is, hogy a csalók például a telefon kicsöngésének hangját játsszák be, hogy a jóhiszemű felhasználók akár percekig is hívásban maradjanak…

Mindezek miatt, saját védelmünk érdekében fontos, hogy ne hívjunk vissza furcsa, idegen számokat. Az internetes tudakozó segítségével tájékozódhatunk, hogy melyik országból érkezett a hívás, ha onnan nem kereshetett minket ismerős, tekintsünk el a visszahívástól.

Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatjuk. Az egyedi hívószámok letiltását telefonunk Beállítások menüpontjában tehetjük meg, a csoportos előhívószám-letiltást pedig a szolgáltató ügyfélszolgálatán kérhetjük.

Ha az mégis a megszokottnál sokkal magasabb számlát kapunk, először a szolgáltatóhoz kell fordulnunk. Ha a panaszvizsgálat eredményét nem fogadjuk el, vagy az nem zárul le határidőre (30 nap), abban az esetben a hatósághoz fordulhatunk a panasszal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top