Aktuális

Világsikerű digitális tananyagot fejlesztettek a magyarok, az állami iskolák mégsem használhatják

Milyen az Apollo–15 küldetése 3D-ben? Hogyan épült a berlini fal? Mi kell egy áramkör működéséhez? A Mozaik Kiadó olyan digitális tananyagokat fejlesztett ki, melyekkel mára számos sikert bezsebelt. Néhány hete például egy londoni kiállításon lett döntős. Kár, hogy itthon az államilag fenntartott iskolák tanárai nem használhatják ezeket a forradalmian új oktatási termékeket…

A londoni BETT Show (British Educational Trade and Technology Show) az egyik legelismertebb oktatási kiállítás a világon. A rendezvény – leegyszerűsítve – az oktatás jövőjéről szól. Idén 35 ezer látogatója volt. Több mint száz ország legismertebb cégei jelenhettek meg a termékeikkel, többek között az Oxford University Press, vagy például a Discovery Channel oktatási részlege. Ezen a rangos nemzetközi versenyben lett döntős a hazai Mozaik Kiadó, saját fejlesztésű digitális termékével, a mozaBookkal, egy egyedülálló oktatási prezentációs táblaszoftverrel.

A Mozaik Kiadó 1990-ben alakult. 1996-ban megjelent természettudományos tankönyvcsaládjaival hamar a tankönyvkiadás élvonalába került. 2005-ben a Mozaik ajánlotta a legmagasabb árat a Nemzeti Tankönyvkiadóért, az akkori kormányzat mégsem engedte, hogy megvegye. A kiadó könyveit évről évre egyre többen használták, a 2010-es évekre a tankönyvpiacon a legnagyobb szereplővé vált. Piacvezető szerepét 2013 végén vesztette el, amikor államosították a hazai tankönyvpiacot. A rendszer főbb alkotó elemei a mozaBook, mozaWeb és mozaNapló. Utóbbi lehetővé  teszi az iskola mindennapjai során felmerülő adatkezelési, szervezési és statisztikai feladatok számítógéppel történő elvégzését, ezt ma több mint 450 iskola használja országszerte. A mozaBookot és a hozzá tartozó digitális tananyagtartalmakat a kiadó nagyrészt szoftverfejlesztőkből álló alapítói csapata 2006 óta fejleszti, kizárólag saját forrásból.

21. századi oktatás

A mozaBook tehát egy oktatási prezentációs szoftver. Egyik különlegessége, hogy a kiadó saját digitális tartalmai mellett a tanárok egyéni tartalmat is feltölthetnek. Képek, szövegek, videók, bármi megjelenhet, ami kapcsolódik az aktuális tananyaghoz, és ami érdekesebbé, élvezetesebbé, 21. századibbá teszi az oktatást. Bár a szoftver használata egyszerű, a betanulás elősegítésére a kiadó munkatársai rendszeres továbbképzéseket tartanak a tanároknak. Ráadásul a szoftver offline módon is használható.

A mozaBook megjelenését nagy várakozás előzte meg az iskolák részéről. Sok iskolában ugyanis már régen ott álltak az interaktív táblák  tartalom nélkül. “Az első interaktív táblákat 2008 körül vezették be az oktatásba – mondja dr. Török Ildikó, a kiadó üzletfejlesztési igazgatója.Ezekhez azonban nem biztosítottak minőségi interaktív tartalmat, valamint a tanárok nem nagyon tudták használni őket, így többségük kihasználatlan maradt.”

Világsikerű digitális tananyagot fejlesztettek magyarok, itthon mégsem használják
Forrás: Mozaik Kiadó

Ami az egyéb oktatási segédanyagokat illeti, a Mozaik Kiadó 12 évfolyamon kínál tankönyveket, minden tantárgyban, interaktív tartalmakkal, videókkal, képekkel, applikációkkal. Gyakorlatilag elég megvásárolni a tankönyvet, és az utolsó oldal belső borítóján található kóddal a gyerek egy sor kiegészítő digitális tananyaghoz megkapja a hozzáférést. Nem értette meg a diák az órán, hogy hogyan működik a gőzgép? Szeretné még egyszer látni a vulkánok kitörését? Nehezen tudja elképzelni, hogy hogyan nézett ki a valóságban a Colosseum, pedig a tanár már megmutatta az interaktív táblán? Elég belépnie otthon a mozaWeb elnevezésű szoftver felületére, és máris megjelenik a téma még egyszer, ahogy az órán is, interaktív 3D-ben.

 

Világsiker

2013 januárjában jelentünk meg először a világpiacon – folytatja dr. Török Ildikó. – Nem sokkal később meglátogatott bennünket a Samsung, valamint a külföldi nagy tankönyvkiadók. Ez után számos alkalommal hívtak meg minket prezentálni oktatási minisztériumok, illetve több delegáció is meglátogatott minket Szegeden. Egyfolytában a világot járjuk, részt veszünk a legnagyobb konferenciákon és kiállításokon, a Londoni BETT-től a Kölni DIDACTA-n át a Dubai GESS-ig. Számos országban a mi termékeinkkel oktatnak a tanárok, Bulgáriában a mi digitális oktatási rendszerünket vezette be az ottani legnagyobb tankönyvkiadó, a teljes digitális tartalommal. Ugyanez zajlik ma Szlovéniában és további öt országban is.

A szomorú ebben a sikerben az, amikor azt halljuk a külföldi partnereinktől, hogy milyen jó a magyar diákoknak, hogy ilyen magas színvonalú digitális tananyagokkal tanulhatnak. Nem tudják, hogy az állami fenntartású iskolákban Magyarországon ma már nincs szabad tankönyvválasztás, vagyis a tanárok nem dönthetnek úgy, hogy a mi könyveinket, a mi digitális hátterünket használják. Pedig a tankönyveinkhez ingyenesen biztosítjuk az összes digitális tartalmat, valamint a mozaBook táblaszoftvert is, amennyiben az egész osztály rendel könyveket.”

Megnézem
Összes kép (1)

A kiadó digitális tartalmai számokban:

– 1100 interaktív 3D-s modell

– 1413 videó 

– több mint 100 interaktív oktatási eszköz, játék

– több száz interaktív feladatlap

– mindez több mint 20 nyelven, narrációval (angol, kínai, arab, orosz, spanyol, német stb.) 

Azt mondják, a 21. században a tanulás merőben mást jelent, mint az előző évszázad végén jelentett. Elég volt beülni például a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István egyik órájára, hogy ezt testközelből is láthassuk.

Más tudást, más gondolkodásmódot, mellesleg egészen másfajta kompetenciákat feltételez a tanulás a 21. században, amihez persze új módszerek kívánatosak. Jó tudni, hogy van itthon egy csapat, amelynek a tagjai ezt értik, ráadásul folyamatosan azon dolgoznak, hogy a fejlesztéseik minél több gyerekhez eljuthassanak. Így már csak a történet másik fele hiányzik…

A kiadó évfolyamokra és tantárgyakra lebontott digitális tananyagait bárki megvásárolhatja a kiadó weboldalán. A digitális mozaWeb Prémium csomag például egy évig az összes digitális tartalomhoz hozzáférést biztosít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top