Aktuális

Nyolcvanéves nagyi áll a szépségkirálynő divatmárkája mögött – Szabó Kitti, Miss Hungary 2006

Szabó Kitti mindössze egyszer jelentkezett szépségversenyre, de azt meg is nyerte. Így lett magyar szépségkirálynő – pontosan tíz éve. Sokáig mutatta be tervezők kreációit, ma viszont már saját márkája van.
Szépségkirálynők, mi lett veletek? – 30 év, 24 Miss Hungary, 1 rendszerváltás

Miss Hungary: a legrégebbi országos szépségversenyünk. 1929-ben rendezték először, tizenegy éven át megtartották, majd jött a II. világháború. Negyvennégy év szünet következett, majd 1985-ben a fonyódi gimnazista, Molnár Csilla Andrea lett az új korszak első szépségkirálynője. Rá egy évre, tizenhét évesen választotta az öröklétet. Akkor már javában keresték Miss ’86-ot, de a tragikus hírre félbeszakították a középdöntőt. Csak 1989-ben lelt gazdára újra a korona, Gerlóczy Magdolna személyében. Vele kezdtük azt a cikksorozatot, amit az alábbi tabló ihletett. Bálint Antónia, Balogh Edina vagy Dammak Jázmin “utóéletéről” sokat tudni, de vajon mi lett a fekete-fehérben mosolygó Czuczor Kingával, a titokzatos Papp Bernadettel, a Naomi Campbell-lel pózoló Farkas Tímeával, a keleties Sas Leilával vagy a széles mosolyú Polgár Ildikóval? Ennek igyekszünk utánajárni.

 

“Nagyon durva, hogy már tíz éve volt”

– mondja Szabó Kitti, amikor emlékeztetem rá, hogy itt az idő megünnepelni szépségkirálynői jubileumát.

A szentesi születésű lány akkoriban lett nagykorú, amikor fejére tették a koronát, de már három éve sikeres modellnek számított. Másodikos gimnazista volt, amikor szüleivel ebédelt egy étteremben, és egy idősebb ismerős lány megszólította őket. Azt mondta, Kittinek meg kéne próbálnia a modellszakmát.

Szabó Kitti, Miss Hungary 2006
Szabó Kitti, Miss Hungary 2006

“Én nem láttam magam különösen szépnek, vagy inkább úgy mondanám, a külső nem volt központi kérdés számomra.

De mindenki dicsért, meg viszonylag magas voltam már akkor is.” Az ismerősnek jó szeme volt: Kitti tizenöt évesen már Isztambulban találta magát: egy magyar ügynökségen keresztül jutott ki. “Fix munka akkor még nem volt, csak látták a lehetőséget, hogy ha kivisznek, lesz munka. Akkoriban az ügynökségek még állták a repülőjegy- és szállásköltséget. Kint osztrák, német, olasz lányokkal laktam együtt, mindannyian castingokra jártunk. Az ügynökség sokat segített, mivel kiskorú voltam, mindenhova hoztak vittek, nagyon vigyáztak rám.” Kitti nemsokára feltűnt katalógusokban:

Megnézem
Összes kép (1)

“Sportruházat, fürdőruha, pizsama…” – sorolja. Majd jöttek más munkák szerte a világon: Németország, Ciprus, Kína és Milánóban kifutós show-k.

A lány végül magántanulóként érettségizett.

Az ügynökségénél beszélték rá arra, hogy jelentkezzen a Miss Hungary versenyre. Különösebben nem izgatta a lehetőség, ezt mutatja az is, hogy – sok vetélytársával szemben – ez volt az első és utolsó szépségverseny, amin elindult. “Nem görcsöltem rá, nem különösebben érdekelt, hogy nyerjek” – mondja. Mégis királynő lett belőle. Kapott egy éves autóhasználatot, fogászati és fürdőruha-, valamint plasztikai sebészeti utalványokat – utóbbit sosem használta fel. Azt mondja, szép emlék számára az egész, nem volt rossz élménye. “Nyilván ebben a szakmában nyomulnak rád folyamatosan, de ezt meg kell tanulni kezelni.

Szabó Kitti és párja
Szabó Kitti és férje

A versenyen is voltak bepróbálkozások, de… elmegy a többi között” – mondja.

Ezután Kitti egy francia főiskolára jelentkezett, divattervezőként végzett, ma egy magyar tervező mellett dolgozik. Két éve férjhez ment, párja az autóiparban dolgozik marketingesként. A tanulás mellett egy ideig még modellkedett, aztán abbahagyta. “A munkahelyemen néha előfordul, hogy be kell ugrani, ha a modell lelép, vagy ilyesmi” – teszi hozzá.

Megnézem
Összes kép (1)

Kitti – aki még mindig nincs harmincéves – saját márkáját is építgeti Sabo Knit néven. Néhány varrónő segítségével maga készíti bőrkötött táskáit és kiegészítőit. “A kézzel megmunkált darabokat szeretem, amikben látszik az idő és az igényesség.” Van még egy titkos favoritja: nyolcvanéves nagymamája, akinek részletesen elmagyarázza, mit hogyan szeretne, így az idős asszony is a keze alá dolgozik.

Ha nincs ideje Szentesre menni, akkor csomagban küldi az alapanyagot a nagyinak, kis leírást mellékelve.

Fiatal tervezőknek fenntartott weboldalakon, illetve ismerősökön keresztül árulja a termékeit, amiket leginkább elegánsnak mondanak. “Próbálom minél egyedibbé tenni a darabokat. Sokszor hallom, hogy olyan »kittisek«.”

Kitti táskákat tervez nagymamájával
Kitti táskákat tervez nagymamájával SaboKnit márkanéven

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top