Aktuális

Soha nem érkezett még ennyi jelölés a Nobel-békedíjra

376 jelölés érkezett ebben az évben a Nobel-békedíjra. Ez majdnem százzal több, mint az eddigi rekord.

228 személy és 148 szervezet verseng idén a világ legrangosabb politikai-közéleti elismeréséért, a Nobel-békedíjért közölte a norvégiai Nobel-bizottság. Általában 200-nál több jelölést szoktak kapni, a korábbi rekord 278 jelölés volt, 2014-ben.

Ferenc pápa és az afgán női kerékpárcsapat is  a jelöltek között van

Világszerte ezrek, többek között parlamenti képviselők és miniszterek, korábbi díjazottak, nemzetközi testületek tagjai és egyetemi tanárok is jelölhetnek egy-egy személyt vagy szervezetet a Nobel-békedíjra. A jelöltlista a szabály szerint legalább ötven évig titkos, ám a jelölők úgy is dönthetnek, hogy bejelentik az általuk javasoltak kilétét. Így például tudni lehet, hogy az idei Nobel-békedíjra jelöltek listáján Ferenc pápa, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, Timoleón Jiménez, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) vezetője, az afgán női kerékpárcsapat, valamint Nadia Murad is szerepel, aki rendkívül sokat tesz azokért a nőkért, akiket az ISIS katonái szexuális rabszolgaként tartanak fogva. 

Soha nem érkezett még ennyi jelölés a Nobel-békedíjra

A Nobel-békedíjra február elsejéig lehetett jelölni, a díj nyertesének nevét októberben teszik közzé, a kitüntetést pedig december 10-én Oslóban adják át.

Tavaly a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda az elismerést. A kvartett azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy nagyban hozzájárult a plurális társadalom felépítéséhez az észak-afrikai országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top